Filip Antunović
Typography

Puno "regionalne" prašine podiglo se oko "unaprijeđenja" u sveca blaženog hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca. Srpska vaskolika elita, i brojni obični Srbi udarajući u doboš optužuju Stepinca za ustaštvo jer je živjeo i djelovao za vrijeme NDH. Iako su mu djela humanistička, i ne ne može biti kriv jer se nije rodio ranije ili kasnije, ne zarezuje se.

Ako tijekom vladanja određenog državnog režima čak i antirežimsko djelovanje jednog kardinala automatski određuje njegovu pripadnost i lojalnost tom istom režimu, je li nakon dolaska komunista na vlast - po tom istom automatizmu - i tadašnji nadbiskup Franjo Šeper komunistički kardinal s partijskom knjižicom?!

Jesu li pokojni kardinal Kuharić i aktualni kardinal u BiH Vinko Puljić također ustaše jer su za vrijeme njihovog mandata Hrvati stvorili i obranili neovisnu Hrvatsku i prvi ustali u obranu BiH?!
Je li Srbija danas pravedna i pravna država samo zato što je na europskom kontinentu i zbog toga, a ne svoje kontinuirane destruktivnosti, zadnja u redu čami čekajući na ulazak u EU? Srbija je u međuvremenu od generatora ratova postala samoprozvani jurisdikcijski protektorat nad građanima svih država nastalih nakon raspada ex YU. Sama je sebi dodijelila pravo suditi izvan svojih granica - osobito onima koje je oružano napadala - držati moralne lekcije i biti najantifašističkom baš u trenutku dok rehabilitira i kanonizira svoje fašiste.

I čovjek stvori Boga

Ruku na srce, nikad mi neće biti jasno kako obični smrtnici u ime Boga mogu proglašavati ljude svecima, baš kao što države svoje "svece" proglašavaju herojima?! Sve je to isto igranje samo drugo pakovanje od kojeg ni jedan narod nema nikakve koristi. Ako se nastavi ovim tempom svaki dan u godini bit će nakrcan s nekoliko desetina svetaca i heroja, i označen crvenim blagdanskim i prazničkim slovima. S cjelogodišnjim neradnim danima svi mi, od Vardara pa do Triglava, postat ćemo Crngorci.
Ovo ironično, etičko i vjersko propitivanje Srbiji sigurno nije stvarni razlog zbog kojeg se okomila na Stepinca. Više od stoljeća iza brda valja se nešto sasvim drugo i opasno.

Opijum za narod - Toksin za komunizam

Ateističko-totalitarna komunistička vlast optužila je i osudila Stepinca samo zato jer je on, kao i većina Hrvata, bio za slobodnu i samostalnu Hrvatsku. I zato što je odbio izvršiti Titovu želju i Katoličku Crkvu u Hrvata (KCH) odvojiti od Vatikana. Samim tim što su vjernici takvi su ateističkoj komunističkoj ideologiji urođeni prirodni neprijatelji.
Za razliku od komunista, i njihovih današnjih sljedbenika, teško je dokučiti zašto većina Srba kardinala Stepinaca tretira kao personu non grata i pored njegovo dokumentiranog dobročinstva naspram Srba u NDH?! Zbog protivljenja odvajnju KCH od Vatikana? Sigurno ne.

Hrvatski kardinali krivi su jer se nisu bojali montiranih sudišta i nesklonih moćnih središta. Zbog podrške stvaranju neovisne i samostalne Hrvatske hrvatski kardinali nisu htjeli položiti zakletvu vjernosti velikosrpskom kralju, komunistima, zatim velikosrpskom Slobodanu Miloševiću i SANU-u, i to se u Beogradu ne oprašta. Po hrvatofobima svi domoljubni Hrvati su ustaše osim onih Sorosovih i jugonostalgičarskih koji idu njima na ruku.

Židovsko evanđelje po Alojziju Stepincu

Dok je montirani politički proces Stepincu bio još u tijeku među prvim kritičarima bili su američki Židovi: "Ovaj veliki čovjek Crkve optužen je za kolaboraterstvo s nacistima. Mi Židovi to poričemo. Stepinac je bio najbolji zastupnik progonjenih Židova u Europi".

Poruke i znanstveno dokumentirana istina brojnih židovskih suvremenika - dr. Esther Gitman, Avril Alba profesorica Holokausta i židovske civilizacije, Roth Lecturer iz Instituta za holokaust studije, dr. Sunny Lah..... – zadnjih godina definitivno su skinuli stigmu s hrvatskog naroda jer se potvrdilo da je bilo i onih koji su žrtvovali svoj život da bi spasili Židove među kojima je bio i kardinal Stepinac. Istakli su: „"Blaženika Alojzija Stepinca smatramo svetim zbog dobrih djela koja je učinio spašavajući nedužne Židove, ali i pripadnike hrvatskog, srpskog, i romskog naroda koji su tijekom WWII bili proganjani od nacista, fašista, i njihovih sluga."
Pitanje za sve one koje blaženog Stepinca optužuju za ustaštvo: Kakav interes imaju Židovi - inače jako skloni sastavljanju optužnica za makar i potencijalne fašiste, naciste, i njihove kolaboratere - braniti blaženog kardinala Stepinca, osim što im je, kao odgovornim znanstvenicima i ljudima, na prvom mjestu istina?!

Tup-Tup na kalup

Početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća Milovan Ilić Minimax - srpska medijska mega zvijezda tog vremena - u svojoj emisiji Tup-Tup, ili pak Maximetar, svoju publiku je počastio jednim fašističkim "vicom" na račun Hrvata. Nakon navodnog posjeta Zagrebu i sastanka s par hrvatskih javnih osoba, Minimax je svoje domaćine Hrvate živopisno opisao: "Ustah se ja, ustaše svi!". I nikom ništa?!
Pored strogog bratstva i jedinstva nametnutog od komunista, s očima budnim 24 sata u 365 dana - plus jedan dan više u prijestupnoj godini - i brojnih zakona kojim su kažnjavani svakovrsni nacionalizmi, šovinizmi i fašizmi, Minimax je svoj fašizam preživjeo neokrznut.

Zamislite kako bi se hrvatski novinar proveo u tom "antifašističkom" vremenu da je sve Srbe nazvao četnicima?!
Aktualne poruke o Hrvatima ustašama koje nam zadnjih tjedana stižu od ministra u Vladi Srbije Aleksandra Vulina, njegovog šefa Aleksandra Vučića, kao i predsjednika Srbije Tome Nikolića, iste su kvalitete kao i Minimaxov fašizam. Stepinac je tu samo dobrodošao povod dok je pravi uzrok u njima samim, ekipi reprezentativnih glasnogovornika velikosrpske hegemonističke ideologije. U to kolo uhvatio se sličinim porukama i reprezentativan broj velikana SPC-a koji već stoljećima u velikosrpskim namjerama ima pogonsku ulogu duhovnog kerozina.

Zato ova do „koske“ ideologizirana vjerska institucija ima vračeve koji svetom vodom posvećuju tenkove i strojnice namijenjene agresiji.
Optužbe Srbije adresirane na državu Hrvatsku i Kaptol u Zagrebu potpuno su deplasirane jer, ze razliku od SPC-a koji sam odlučuje, beatifikacija i kanonizacija kod katolika diljem svijeta isključivo je u rukama pape i Vatikana. Ništa zato. Ako hrvatofobima zatreba i Vatikan će postati ustaška država, baš kao Njemačka, Austrija, SAD, i ostale demokrtske države svijeta?! Zato što većinska Srbija sebi umišlja - Srbi su mali Rusi, a Rusi veliki Srbi, sve demokratske države svijeta i Vatikan ionako su „antisrpska svetska urota“, Žika živac dežurni krivac.

Ustaše se ljudi, četnici ostaše

Hrvati su uvijek na optuženickoj klupi, iako hrvatske žrtve i danas čekaju na izvršenje pravde. Na taj način "antiFašisti" Hrvatima podmeću kolektivnu krivnju za ustaštvo i pri tome svjesno ignoriraju povijesnu činjenicu da je u Hrvatskoj početkom WWII bio utemeljen prvi antifašistički pokret u ovom dijelu Europe! U to vrijeme kolaboraterska vlast u Beogradu slavodobitno je klicala svojim naci šefovima u Berlinu: "Srbija je prva u Europi Juden frei!"
Za sva vremena i prigode, jasno i glasno mora se podvući crta: Ustaški zločini ne mogu se opravdati, isto kao ni komunistički, velikosrpski, bošnjački, ili bilo čiji drugi masovni zločini, ali ustaški cilj jeste legitiman što je hrvatski narod 91` potvrdio referendumom o neovisnoj Hrvatskoj. Međutim, metode kojima su ustaše htjele ostvarit cilj - masovna ubijanja temeljena na etničkoj, vjerskoj i ideološkoj pripadnosti - svakako su za osudu i nitko normalan ne želi ih opravdavati, pogotovu država Hrvatska. Demokratska javnost i svaki normalan pojedinac trebaju i moraju braniti vladavinu zakona, bez obzira je li riječ o počinjenim zločinima nad neprijateljskom vojskom, vlastitim civilma ili civilima iz drugih naroda. Bez uvažavanja zakona (optužnica, tužitelj, branitelj, sudski proces, sudska pravosnažna presuda), umjesto civilizacije postajemo tek jedna divljina puna samovoljnog i neselektivnog ubijanja i barbarizma.
Hrvati su odavno pomeli ispred svojeg praga i zato imaju puno moralno pravo propitivati tko ih to optužuje dok istovremeno u svojem parlamentu i Crkvi - u ime pravde, demokracije i Boga - službeno rehabilitira svoje fašiste i kanonizira svoje kleronaciste?!

"Mlogo" ja, nemoj ti, pa ćemo se "voleti"

Za ne povjerovati je tko to tamo o fašizmu „peva“?! Kako je u potpuno antifašističkoj Srbiji uopće moguće rehabilitirati fašističke četnike i njihovog vođu Dražu, ili skandal iz 2003. kad su srpskim "svetiteljem" proglasili vladiku Nikolaja Velimorivića, notornog antisemistu i nacistu?! Sramotu s valdikom odradio je SPC - država je „blagodarila“, dok je fašiste četnike odradila država, a SPC blagodario.
Nikolajeva knjiga “Nauka o zakonu” otvoreno veliča Hitlera i nacizam, ali je od nje još poznatiji njegov govor s Kolarca iz 1935. godine, kad je poistovjetio djelo svetog Save s djelima Adolfa Hitlera: "Ipak se mora odati poštovanje sadašnjem njemačkom Vođi, koji je kao prost zanatlija i čovjek iz naroda uvidio da je nacionalizam bez vjere jedna anomalija, jedan hladan i nesiguran mehanizam.

I evo u XX stoljeću on je došao na ideju svetoga Save, i kao laik poduzeo je u svom narodu onaj najvažniji posao, koji priliči jedino svetitelju, geniju i heroju." Toliko o svetom Savi od vladike Nikolaja kojeg Srbi također proglasiše svecem
Srbija rado sebe zove modernom demokratskom državom pa se samo od sebe namće pitanje zašto i danas ima kronične probleme s demokratskim i civilizacijskim vrijednostima Europe, i zašto i danas Srbija nije dio Europe već se s njom tek graniči?? Na to pitanje cjeovit odgovor dao je njihov "svetitelj" Nikolaj: "Da li ste s Europom ili svojim narodom? Ako kažete da ste s Europom onda se brzo liječite kako ne bi zarazili svoj narod. Europski narodi su pod prokletstvom božjim jer oni nisu više narodi nego jazavci… dvonogi majmuni… zvijeri a ne ljudi… Europski intelektualizirani čovjek napravio je ugovor sa đavolom… Evropa je jeres… A ti Srbijo, kuda si pošla za Europom?

Ti nikada nisi išla njenim putem i nikada za njom. Nazad, na svoje, ako se hoćeš spasiti i živjet." Očevidno, Sribija je poslušala svojeg adolfiziranog vladiku.
Prtisnut ljubavlju prema pravdi i Bogu, "antifašizmu", ili pak nečim trećim, SPC je 19. svibnja 2003.godine vladiku Nikolaja službeno kanonizirao. Godinama njegov kult u Srbiji neprekidno raste i plafon je već pukao. Kroz tu nemorlanu i anarhičnopravnu rupu Srbija će kad tad morati na ispovijed kako bi jednom u budućnosti mogla prmiti civilizacijsku pričest. U suprotnom ovakva Srbija nije nikome potrebna pa čaki ni samoj sebi. Do tad neće biti nikakvo čudo ako SPC kanonizira i Dražu Mihailovića jer on nije ništa lošiji od Vladike već minimimalno na istoj visini. Jedan drugom su kao duh tijelu i obrnuto. Ako do sad niste znali sad znate, Srbija je inače ekstremno alergična na fašiste i naciste. Je li?! Dvije najveće srpske karizme dosjetile se spariti u New Line Fascist-Nazi Significant.

Ovim činom Srbija je ušla u pakao iz kojeg se bez čistilišta nikad neće izvući. Optužiti Stepinca, iako nema ni knjigu, ni izjave poput vladike Nikolaja, sigurno nije čistilište.
Ako Srbima kažete da su Sveti Sava i Adolf Hitler imali istu ideju i djela, oni će vas smatrati Srbofobom dostojnog malja i jame. Ali kad episkop Nikolaj isto to ukoriči, ili javnim govorom tvrdi, onda ga Srbi proglase svecem sprskog antifašizma. Čast onim Srbima koji se sramote ovakvog "antifašizma" u svojem narodu. Žalim ih jednako kao i Srbiju jer još nikad nije bila u njihovim rukama. Nešto malo pokušao je Tadić pa je doživio "sječu kneževa".

Pliva šajkača po sred Morave

Sve dok vlastitu agresiju podmeću napadnutoj žrtvi, ne bi li na taj način sintetičkom nevinošću humanizirali svoje hegemonističke ciljeve neostvarene u ratu, hrvatski susjedi teško će promijeniti svoju percepciju naspram Hrvata. Svaku hrvatsku ispriku za počinjene pojedinačne zločine nad Srbima, kojih je sigurno bilo, lukavo zlorabe za obranu svoje agresije. Po uzoru na svojeg velikosrpskog ideloga Kangrgu, jedan notorni fašizam brani se i opstaje tako što izmišlja tuđe. U jednoj svojoj kratkoj rečenici, natopljenoj beskrajnom mržnjom, Kangrga je hrvatske težnje ka slobodi definirao riječima: "Svaki hrvatski nacionalizam nužno završava u ustaštvu". Zar je onda čudno što je za veliki broj Srba neovisna i samostalna Hrvatska sama po sebi zločinačka tvorevina, jer je kao takva nepremostiva prepreka velikosrpskim planovima o izlasku Velike Srbije na jadransku obalu.

Zato su Franjo Tuđman i gen. Ante Gotovina opakije ustaše i od samog Stepinca jer, ne samo što očima kolju, njih dvojica su najodgovorniji za Oluju kojom je hrvatski narod srpsku "nejač" 95` otjerao s miroljubivog plivačkog kursa na Jadranu.

Nakon što je nedavno jedna srpska agencija provela istraživanje o neplivačima na uzorku od 720 učenika i došla do rezltata kako njih preko 60% ne zna plivati, za Srbiju je najpametnije ako se drži savjeta: Voli tuđe more turistički i drži se obale svoje Morave. Nije bre deda ka barba vičan morskoj oluji bez koje bi se na nebu uhvatila paučina.

Što prije Srbija nauči to bolje za nju i cijeli svijet - Bez vremena katarze u Srbiji ništa ne zri.

Filip Antunović