Nada Koturić
Typography


BLAŽEVAC - Prekrasan spoj posavskog ravničarskog ambijenta uokvirenog u tradicijsku arhitekturu posavskog etno sela sa modernim sadržajima jezera i kuća za odmor, dugogodišnji je san Peje Šimića koji je još kao dječak sa roditeljima otišao u Austriju.

etnoselo02 nak bih 200415

Piše: Nada Koturić

Danas kao 40-godišnjak san je ostvario, a milijunski projekt gradnje idiličnog mjesta privodi kraju. U vrijeme kada gotovo niti jedan dan u Posavini ne prođe bez vijesti o odlasku cijelih obitelji prema zapadu, čak i onih koji su imali pristojnu zaradu, ova posebna priča više je nego za isticanje. Povratnik sa zapada želi konačan povratak kući gdje ima obiteljsku kući i gdje već pripremaju njegov povratak supruga i sin osnovac.

etnoselo04 nak bih 200415

Projektom njeguje posavski stil gradnje

-Ovo je skromna obitelj koja sigurno zna gospodariti sa novcem zarađenim na zapadu. Taj je novac svakako mogao uložiti i u neke druge oblasti ali je baš želio da ostavi ovdje traga gdje su njegovi korijeni. Ovo je zacijelo jedan od značajnijih projekata u RS kada je u pitanju obiteljsko gospodarstvo jer je premašio je milijunski iznos.  Projekt je poseban jer njime se njeguje izvorni posavski stil gradnje prije nekoliko stotina godina.

etnoselo03 nak bih 200415

Koristio je prirodne materijale, ciglu, zemlju drvo, kamen, kazao nam je nakon obilaska etno sela u Blaževcu Ivo Kamenjašević, predsjednik Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS-a. Josip Jerković, dopredsjednik RS-a potvrdio nam je kako je projekt Šimića ne samo dobra turistička promocija Posavine već i gospodarski projekt.

Obogaćuje turističku ponudu

Posavsko etno selo u Blaževcu smješteno je na odličnoj lokaciji uz magistralnu prometnicu Orašje- Tuzla , u blizini prometnice koja vodi prema Brčko Distriktu. Veći dio obiteljskog gospodarstva već je završen, šest starih posavskih kuća u vidu apartmana, kućice za odmor, poribljeno jezero, dva restorana. Projekt će obogatiti turističku ponudu Posavine i uvjereni smo, ubrzo će se naći kao vodeće mjesto u turističkoj ponudi regije.

 

01

Projekt je poseban i po tome što je realiziran isključivo iz svojih sredstava. Na pitanje zašto nije aplicirao na projekte odgovara bez oklijeva je kazao kako ima drugih kojima je taj novac možda potrebniji a on još uvijek uspijeva po fazama završavati planirano. Projekt ubrzano napreduje. Ostali su još neki sitni detalji i naravno ime Posavskog etno sela. Taj je detalj Pejo ostavio za skorašnje otvorenje.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić{jathumbnail off}