Umjetnost služi ponuditi bolju i ljepšu sliku stvarnosti a Međunarodni karakter kiparske kolonije u Kornici daje novu dimenziju jer pozitivan glas Kornice pronosi izvan lokalnih okvira i poziva na dolazak u ovo prelijepo posavsko mjesto, istaknuto je na otvorenju druge po redu manifestacije.

Selo Kornica na sjeveru BiH i tromeđe Šamac – Modriča - Gradačac već smo predstavili kao posebno mjesto gdje se provodi projekt “Iuventus Fructus” u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” i poduzeća Zorg-In.Našem oku tada nije promaknuo izgled cijelog posavskog sela. Bilo je jasno zašto je odabrano za sjedište provedbe projekta.

KORNICA - Malo posavsko selo Kornica smjestilo se na tromeđi između Šamca, Modriče i Gradačca. Oduvijek je plijenilo svojim živopisnim izgledom, posavskom ravnicom koja je otvarala velike mogućnosti za život od plodova svojega rada, najviše od poljoprivrede. I na tom je području rat sve promijenio, opustošio i devastirao mjesto. Od 170 prijeratnih kuća sa oko tisuću stanovnika, danas ih je stalno nastanjeno tek u 15-tak domova oko 30-tak povratnika.

U ugodnom i opuštenom ozračju pitomog posavskog povratničkog sela Kornica, deset je dana vrijedno radila kiparska kolonija u kojoj je svoje pozitivne umjetničke potencijale usmjerilo u stvaranje novih djela šest kipara.

KORNICA-Na sjeveru BiH, na samoj granici s RH, u malenom i živopisnom selu Kornica, u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ i poduzeća Zorg-In d.o.o održano je svečano otvorenje projekta Iuvenes Fructus, kao odgovor na veliki broj odlazaka mladih iz BiH i čak 67 % mladih koji u BiH traže posao.

Točno mjesec dana trajali su bogati i, što je vrlo važno, iznimno kvalitetni kulturni sadržaji manifestacije “Ljeto u Kornici”. Kako se radi o povratničkom mjestu gdje su se vratili tek malobrojni, pothvat Hrvatsko kulturno sportsko društvo Kornica više je nego za isticanje.

U okviru kulturne manifestacije Ljeto u Kornici 2016, u istoimenom je mjestu koje pripada župi Čardak, nadomak Modriče u Bosanskoj Posavini, od 22. do 30. srpnja upriličena kiparska kolonija. Posljednje večeri kolonije nazočni su mogli uživati u predstavi Rodijaci, u izvedbi članova Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

Organizatori kiparske kolonije u Kornici bili su: Hrvatsko kulturno sportsko društvo Kornica, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., Napretkova Otvorena kuća – Garevac te Matica hrvatska – Bugojno.kornica colonijaPremda se na prezentiranu ideju odazvalo više od 20 akademskih kipara i kiparica, zbog ograničenosti smještajnoga kapaciteta sudjelovalo je njih šest: Dalibor Nikolić iz Mostara, Marko Gido iz Travnika, Ilija Kegelj iz Mostara, Mateja Galić iz Širokog Brijega, Mirna Pokorić iz Osijeka, Boris Orenčuk iz Mostara, a osvrt na nastale radove kao i cijeli projekt dat će diplomirani povjesničar umjetnosti i muzeolog Nikola Albaneže iz Zagreba.

Cjelokupnim događajem koordinirao je akademski kipar Antonio Džolan, predsjednik bugojanske Matice hrvatske.

kornica colonija1

A što su kipari uradili, moglo se vidjeti 30. srpnja na različitim lokacijama u ovom malom posavskom mjestu koje je obogaćeno sa šest modernih skulptura.

Na svečanosti zatvaranja kolonije na kojoj je, između ostalih, bio i mjesni župnik vlč. Pavo Kopić, nazočnima se obratio domaći sin gosp. Petar Lušo, srce i duša cjelokupnoga projekta.
Kulturna manifestacija Ljeto u Kornici 2016 nastavlja se 6. kolovoza Danima sjećanja kada će svetom misom i prigodnim programom biti komemorirane žrtve Drugog svjetskog i posljednjega rata iz ovoga mjesta.
Zatim će 13. kolovoza biti upriličena Subota s Maticom hrvatskom u Kornici. Riječ je o druženju s članovima Matice hrvatske prigodom čega će predavanje održati dopredsjednik Matice Stjepan Sučić. Sve će završiti druženjem uz dodjelu zahvalnica svim sudionicima projekta.

Preuzeto od Katličkog tjednika{jathumbnail off}

kornica colonija2

kornica colonija3

More Articles ...