B i H
Typography

Veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio sa suradnicima upriličio je za čelnike Hrvatskog narodnog sabora BiH, hrvatske dužnosnike na svim razinama vlasti u BiH na čelu s hrvatskim članom Predsjedništva BiH dr. Draganom Čovićem, prigodnu svečanost u povodu preseljenja Veleposlanstva u nove prostorije u Titovoj 28 u Sarajevu (pored BBI centra).

vitez infojpg

U novom i prikladnijem prostoru površine 850 metara četvornih osiguran je i prostor za provedbu Akcijskog plana ulaska u schengensku zonu, prema standardima Europske unije.

Obraćajući se uzvanicima, veleposlanik Del Vechio je naglasio kako preseljenje u nove i prikladnije prostorije ima puno širi značaj od boljih uvjeta rada uposlenih u veleposlanstvu i konzularnom uredu.

  “To je jedan novi početak kojim pratimo valove, nove europske politike RH prema BiH. Otvorenjem novih prostorija u Sarajevu želimo hrvatskim građanima u BiH poslati poruku da i na ovaj način o njima želimo skrbiti, skloniti ih s ulica u prikladan prostor u kojemu će ispunjavati svoje formulare”, kazao je hrvatski veleposlanik u BiH. Del Vechio je i ovom prilikom spomenuo mogućnost otvaranja konzularnih ureda RH u Travniku ali i Herceg-bosanskoj županiji.

* “Premijer Zoran Milanović prilikom nedavnog posjeta BiH najavio je mogućnost otvaranja konzularnih ureda u sjedištima Srednjobosanske i Herceg-bosanske županije. Ja vjerujem da ćemo to uskoro i realizirati, a svako ćemo nastojati da to bude prije idućih parlamentarnih izbora”, izjavio je Ivan Del Vechio, hrvatski veleposlanik u BiH.

Preseljenje u novi uvjetan prostor u Sarajavu kao i mogućnost otvaranja konzularnih ureda u SBŽ i HBŽ pozdravili su i najviši hrvatski, odnosno dužnosnici HNS u BiH.

 “Na ovaj način RH šalje poruku u sve krajeve BiH, poruku dostupnosti usluga ali i snažnu političku poruku. Naime, najmera nam je već idućeg tjedna pozvati sve veleposlanike zemalja Europske unije kako bi im predstavili svoju viziju BiH kao države jednakopravnih naroda i građana. Takve poruke čule su se i na nedavnoj inauguraciji novoizabrane predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, čime je RH potvdila svoju opredjeljenost da BiH pomogne na europskom putu te dodatno osnaži prijateljske odnose RH i BiH”, istaknuo je dr. Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HNS BiH.

Okupljanje europskih diplomata u novim prostorijama veleposlanstva RH u Sarajevu najavljuje i hrvatski veleposlanik u BiH naglašavajući kako će intenzivnijim diplomatskim aktivnostima dodatno pomagati BiH na njezinom europskom putu.

 “U novim prostorijama građani BiH koji imaju i hrvatsko državljanstvo, većinom Hrvati lakše će ostvariti prava koja proizilaze iz državljanstva RH. Pored toga, ovim činom RH pokazuje kako joj je iznimno stalo do BiH. Ujedno i potvrđuje svoju lidersku poziciju EU u ovom dijelu Europe”, ističe Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS BiH.

Dužnosnici HNS BiH veleposlanika Del Vechia upoznali su sa programskim načelima koje namjeravaju donijeti na VI zasjedanju HNS koje će se održati u Mostaru 28. veljače ove godine, a čiji je cilj, naglasili su, definirati do kraja hrvatsku politiku u BiH.

Preuzeto s Vitez.info, autor Dario Plavčić{jathumbnail off}