B i H
Typography

dan djevojakaResursni centar CPCD-a najavljuje veliku akciju obilježavanja Međunarodnog dana djevojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama (ICT)
Nakon velikog uspjeha akcije Sata kodiranja krajem 2014. godine,

u kojoj je Resursni centar CPCD-a uključio preko 15.000 mladih iz BiH u najveći informatičko-edukativni događaj i čime je BiH postigla 10. mjesto po veličini akcije, Resursni centar pokreće novu i jedinstvenu akciju u ciju uključivanja što većeg broja djevojaka u ICT sektor.

Da li ste znali da su samo 30% od oko 7 miliona ljudi koji rade u ICT sektoru žene i da će u 2020. godini biti više od 900 hiljada praznih radnih mjesta u ICT sektoru? Jedno od najnovijih istraživanja Evropske komisije također pokazuju da kada bi žene radile u ICT sektoru u jednakom broju kao i muškarci, da bi se evropski bruto domaći proizvod (BDP) mogao povećati oko devet milijardi eura za godinu.

Dan djevojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama (ICT) obilježava se od 2010. godine. Ustanovljen je od strane Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) sa ciljem podizanja svijesti o značaju uključivanja djevojčica i djevojaka u oblast informaciono-komunikacionih tehnologija i promovisanja prednosti koje sa sobom nosi ICT karijera.

Potrebe za ICT stručnjacima su ogromne i danas nema kompanije ili institucije koja može da funkcioniše bez ovih stručnjaka. Obzirom na veliki deficit žena u ovoj profesiji Resursni centar odlučio se da pokrene i učestvuje u obilježavanju Međunarodnog dana djevojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama (ICT) koji se obilježava svakog četvrtog četvrtka u aprilu. U većini zemalja širom svijeta, broj učenica koje se opredjeljuju za ICT studiji je u padu. Iz tog razloga, Međunarodna unija za telekomunikacije se zalaže za promovisanje uloge koju karijera u polju ICT-a može da ima u stvaranju dalekosežnih mogućnosti za djevojke i žene.

U obilježavanju Međunarodog dana djevojaka u ICT-u učestvovalo je do danas, više od 111.000 djevojčica i djevojaka u više od 3.500 događaja održanih u 140 zemalja širom svijeta. Bosna i Hercegovina, do sada, nije organizovala značajnije događaje u cilju obilježavanja ovog dana i promocije ICT sektora za djevojčice, što ujedno predstavlja i jedan od osnovnih razloga RC-a za pokretanje ove akcije.

Resursni centar pozvao je brojne prestižne ICT kompanije i vodeće stručnjake iz oblasti da se uključe u ovu akciju, a osnovni cilj akcije biće podići svijesti među djevojkama o uspješnoj karijeri i prednostima koje nudi karijera u ICT-u i značaju uključivanja u ovaj sektor.

Ova akcija predstavljat će do sada najveću u BiH, a Resursni centar organizovat će brojne aktivnosti i iznenađenja za djevojke na prekretnici izbora profesije. Pratite redovno stranicu RC-a (www.civilnodrustvo.ba) i fb stranicu (https://www.facebook.com/ResursniCentarBiH) i saznajte na koji način se možete uključiti u ovu jedinstvenu akciju.