B i H
Typography

VITEZ – Već četiri godine Mehmed Patković iz mjesta Ljubić kod Viteza izvozi bosanske plotove od lijeske i suncobrane izrađene od trstike u Njemačku. Patković je desetak mještana iz sela uposlio na poslovima pravljenja plotova i suncobrana, a posao je proširio i u Posavinu, gdje hiljade hektara zemlje leži prekriveno divljim bagremom od kojega također izrađuje plotove, suncobrane i ležaljke za plažu.

patkovic vitez

- Sve je krenulo slučajno. Napravio sam prve uzorke i fotografije postavio na internet. Nisam ni slutio da će se za samo nekoliko dana pojaviti kupac iz Njemačke i poručiti količinu od koje mi se zavrtjelo u glavi. Trebalo je napuniti šleper plotova od pruća za njemačkog naručioca. Naravno, okupio sam svoje mještane i krenuli smo u posao. Nakon lijeske ponudio sam suncobrane od trstike koja raste u blizini našeg sela na napuštenoj zemlji.

Izuzetno kvalitetna trstika koje za sada ima u dovoljnim količinama. Tako je krenulo – ispričao je Mehmed i pokazao neobičan stroj za uvezivanje trstike koja se nekada koristila za žbukanje plafona u kućama.

patkovic vitez2

On je rekao da je ono “što je kod nas korov za Nijemce ekološki prihvatljiva ograda koju su spremni dobro platiti”.
Oni su jednostavno oduševljeni ovim starim bosanskim proizvodom koji je u narodu poznat kao plot. Ograđuju dvorišta, cvjetnjake, vrtove, bazene za kupanje pa čak i dio auto puta koji prolazi kroz naseljena mjesta – kazao je Patković.

Poduzetnik iz Viteza ima kooperante širom Srednjobosanskog kantona koji sijeku lijesku za plotove, ali je proširio svoj posao i na Derventu, Orašje, Modriču, i Srbac.

patkovic vitez1

- Mnoge njive ostale su zapuštene i pretvorene u korov tzv. divljeg bagrema. Mladice od bagrema idealne su za suncobrane i ležaljke za plažu, a one malo deblje za plotove. Kvalitetnije su od lijeske jer nikada ne mijenjaju boju. Zaposlio sam i tamo ljude da mi pripremaju sirovinu koja je korov. Dakle drugim ljudima čistimo njive besplatno i imamo sirovinu od koje pravimo proizvode za izvoz – ispričao je Patković.

Za Posavinu.org priredio Mišo Perak{jathumbnail off}