Derventa
Typography

b dubocac 3

BOSANSKI DUBOČAC- Bosanski Dubočac je prelijepo naselje u Bosanskoj Posavini, smješteno na desnoj obali rijeke Save u općini Derventa. Ima dugu povijest jer mjesto potječe čak iz doba Srednjevjekovne Bosne s dosta neistraženih povijesnih spomenika.

Dubočac dijeli sudbinu ostalih povratničkih posavskih prostora. Osobe treće životne dobi su povratnici koji žele posljednje dane provesti tamo gdje je uvijek najljepše. Uvjet povratka mladih je posao i održivost povratka , a kako toga još nema, za sada samo obnavljaju svoje domove i obilaze povremeno rodni kraj jer svoju egzistenciju su već odavno potražili u zemljama zapada.

Nekadašnji stanovnici Bosanskog Dubočca svoje mjesto ipak ne prepuštaju zaboravu. Okupili su se oko Udruge „Bosanski Dubočac i njegovi ljudi ' u namjeri da otrgnu od zaborava vrednote tog posavskog mjesta sa srednjevjekovnom prošlošću.

No ne treba se tako davno vratiti da bi se spoznalo kako se u Bosanskom Dubočcu lijepo živjelo. -Prije Domovinskoga rata Dubočac je imao sve što mu je bilo potrebno za ugodan život mještana, prisjeća se tog vremena Miro Sirovina, novinar koji ne napušta svoj rodni derventski kraj i susjedno mjesto Pjevalovac unatoč skromnim uvjetima življenja na tom području.

b dubocac 2

Danas, kaže Miro, posve je drugačija slika. Savom koja upravo na područja Dubočca pravi najljepši i najveći luk ne plove lađe a mjestu nedostaje živost i život. Udruga, čiji je član i Miro, želi takvu sliku promijeniti a nizom projekata na dobrom je putu napraviti kvalitetne pomake.

Suradnjom Udruženja s Općinom Derventa obnovljena je zgrada bivše ambulante u Bosanskom Dubočcu a planiramo i gradnju Društvenog doma u kojem bi uz ostalo smjestili i knjižnicu. Udruga je prikupila i oko 4.000 naslova knjiga za buduću knjižnicu u Bosanskom Dubočcu.

Uputit ćemo i molbu Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH da pokloni dio knjiga budućoj knjižnici.Kada bude izgrađen Društveni dom, iz Sarajeva ćemo dopremiti već nabavljeni mobilijar i kompjutersku opremu (donacija Ministarstva kulture Republike Hrvatske), doznajemo od Nede Buljan-Pozderac, predsjednice Upravnog odbora Udruge.
Namjera im je, dodaje, osobito napraviti pomake u turističkoj oblasti te iskoristiti atraktivan položaj mjesta na desnoj obali Save.

Planiraju na Barama, lokalnom naselju, izgraditi autokamp te rijeku Savu iskoristiti za sportove na vodi, što bi bio znatan pomak u razvoju seoskog turizma. Time bi se stekli, smatraju, sadržaji za samozapošljavanje mladih što bi bila glavna inicijalna kapisla za povratak mladih obitelji.

b dubocac 1

Namjeravamo stvoriti uvjete za razvoj seoskog turizma u Bosanskom Dubočcu. Mnogo je domova obnovljeno ali zjape prazni. Ožive tek u ljetno vrijeme. Neke bi se mogle biti prenoćišta te od koristi vlasnicima, smatraju u Udruženju.

Jedna od aktivnosti koja već teče, jeste rad na pisanju knjige „Bosanski Dubočac i njegovi ljudi“. Do sada je o Dubočcu u svojim djelima najviše pisao Alija H. Dubočanin. Od njega je i potekla ideja o pisanju knjige, koja bi trebala biti proizvod više autora.

Shvatili smo da, sa odlaskom svakog čovjeka, nepovratno odlazi i jedno sjećanje, jedan život, cijela jedna kultura življenja. Zato ovom knjigom želimo bar dio toga sačuvati od zaborava, smatra g-đa Neda Buljan-Pozderac.{jathumbnail off}