Posavina
Typography

U župi  sv. Mihovila arkanđela u Kolibama, dana 01. kolovoza 2015. godine, organiziran  je susret duhovnih zvanja derventskog dekanata zahvaljujući koordinatoru ovih susreta vlč. Ivanu Ravliću, župniku iz župe Pos. Mahala k. Odžaka. 

doborski dekanat    

Ponosni što je ovo XII. susret po redu, spomenut ćemo kako su prijašnji susreti održani na Plehanu, Derventi, Bijelom Brdu, Sijekovcu, Žeravcu, Koraću i Foči.

Oko 30 tak svećenika, redovnika i redovnica okupljenih u dvorištu župnog stana pozdravio je organizator vlč. Ivan Ravlić, te župnik domaćin vlč. Mirko Ikić.                                                 

Domaćin je spomenuo kako je ovo značajan susret za župu Kolibe te motivacija da se s ovim okupljanjima nastavi i u budućnosti na korist svećeničkih i redovničkih zvanja te župljana župe domaćina. Vlč. Ikić u svom je pozdravu istaknuo kako je župa do 90-ih godina brojila tisuću vjernika dok je danas broj drastično manji te broji svega desetak vjernika što je dodatni motiv da se ovih susreti nastave i u buduće u još većem broju u svim župama Derventskog dekanata.

Program je započet predavanjem prof. dr. sc. p. Tadije Milkića na temu Grijeh prema Klausu Demmeru. Profesor je kroz svoju viziju i izlaganje istaknuo kako je grijeh prema viđenju jednog od najznačajnijih teologa, sastavnica našeg moralnog života.                                                    

Iako je neizbježan te povezuje sve ljude, bez obzira bili oni vjernici ili nevjernici, susret sa svojom grešnošću neugodan je te ga se nerijetko nastoji izbjeći.

Iz predavanja ističemo poslovicu i misao: "Ljudski je pogriješiti, a đavolski je ustrajati u pogrešci". - poslovica koja se pripisuje Sv. Augustinu.

Sveti Pavao II. izjavio je da gubitak osjećaja za grijeh ide ukorak s gubitkom osjećaja za Boga. Osobni odnos s Bogom bitan je i nužan za ispravno razumijevanje grijeha.  
                                
Najviši zakon ljudske stvarnosti nije grijeh, nego milosrdna Božja volja koja je vidljiva u osobi, životu i djelu Isusa Krista, ali je prisutna i u svakom čovjeku unatoč njegovom grijehu.

Po završetku izlaganja, susret je nastavljen euharistijskim slavljem koje je predvodio fra Mirko Filipović, župni vikar na Plehanu u suslavlju sa jedanaest svećenika i redovnika.  Kroz homiliju je istaknuo tri slike iz Isusova života:
Prorok bez časti u svom zavičaju, Isusa su nazivali po njegovom kraju (Isus Nazarećanin) i govor Isusa Mariji Magdaleni nakon njegova uskrsnuća ( "Reci mojim učenicima: Naći ćete me u Galileji"). Upravo posljednja slika nadovezuje se na današnjicu te nam nameće pitanje kakav je naš odnos prema zavičaju, domovini?

Druženje je nastavljeno zajedničkim blagovanjem.  Slijedeći susret zakazan je za 03. rujna 2016. godine u župi Brusnica.  Svećenici, redovnici i redovnice zahvaljuju se koordinatoru okupljanja i organizaciji susreta u nadi i vjeri kako se u rujnu iduće godine vide u još većem broju.                                                                                                                

Don Kristijan Zeba, Rijeka{jathumbnail off}