Garevac
Typography

Uz blagdanski ugođaj i božićne pjesme Garevljani dočekaše Božić u veselom ozračju. Iako bi bilo ljepše da je vrijeme bilo malo hladnije i da su pahuljice padale po vrućim licima garevačkih mještana.

polnocka 2014

U svetoj božićnoj noći s 24. na 25. prosinca 2014. Svetu misu Polnoćku u punoj garevačkoj crkvi slavio je župnik Filip Brajinović u zajedništvu oko 220 vjernika dok se na sam blagdan Božića na svečanom Euharistijskom slavlju okupilo nešto manje vjernika i bilo ih je oko 150 osoba.

Doživjeti Božić u Garevcu posebna je čar za one koji se tamo nađu. Tamo nije kao negdje drugo u svijetu, gdje sve svijetli i blista od milijuna sitnih žaruljica, toga u Garevcu nema. Tamo je samo jedno veliko svjetlo koje privlači vjernike da mu priđu.

Tamo nema raznovrsnih i skupih darova koje bi darovali jedni drugima, tamo je samo jedan dar i to ono maleno DJETEŠCE koje leži s lijeve strane ulaza u Garevačku ljepoticu i pred kojim se svaki vjernik nakloni i priđe mu bliže.

U crkvi pored  oltara su se u visinu uzdigla dva velika božićna bora koji su ove godine posječeni u crkvenom dvorištu, a koje okitiše vrijedni Garevljani.

Već oko 23.00 sata počinju se prikupljati vjernici koji za tu zgodu dođoše u svoj Garevac. Snijega nema, ali prohladni posavski zrak ispunja im dušu i vraća osjećaje nečega lijepoga.

Pristižu automobili raznih registarskih pločica, pristižu i naši stari povratnici koji sve ovo doživljavaju na svoj poseban način. Pristižu i oni najmlađi hrabrih roditelja koji ih dovedoše tko zna iz koliko dalekog kraja da bi ovaj Božić i malog Isusa vidjeli ovdje u crkvi koja njima pripada.

Crkveno dvorište se polako puni. Veselo je. Garevljani svih starosnih dobi pružaju ruku pozdrava jedni .

S velike visine crkvenog tornja oglašavaju se zvona i pozivaju vjernike na sv. euharistiju koju je ove godine  predvodio sam garevački župnik Filip Brajinović, a  kojeg su dostojanstveno i s ponosom u srcu i s radošću u očima posluživali mali garevački ministranti.

U veoma kratkom vremenu se napuniše klupe i popuniše mjesta za sjedenje te se u većim dijelovima crkve i stoji. Doista lijep prizor za sve.

Poslije sv. mise čestitanje i vatromet. Puca se sa svih strana. Ne zna se tko puca, a tko to sve očima prati. Svijetli nebo u raznim bojama iznad Garevačke crkve. Vrlo je vesela atmosfera i sretni su svi koji za ovaj veliki kršćanski blagdan dođoše u svoj zavičaj.

Dugo se ostalo tu u crkvenom dvorištu, a zatim se krenulo svojim kućama gdje ih je čekala hladna pečenica, mlada prasetina pečena na ražnju, što je tradicionalno božićno jelo, koje se s koljena na koljeno nasljeđuje do današnjih dana. Garevljani, kao i većina ostalih posavskih mjesta ne žele zaboraviti ovaj stari djedovski običaj, mada žive daleko od svog kraja i u mjestima drugih običaja i kultura.

Mišo Perak{jathumbnail off}