Garevac
Typography

Garevac – Svake godine se Garevljani okupljaju u oči blagdana sv. Ivana Krstitelja na „Stanušića ledini“ da bi zapalili veliku vatru uoči Ivan dana ili kako se ovdje u narodu kaže: mašala lile uči Svetog Ive.

12

Tako su se i ove godine okupili svi pokretni Garevljani a bilo ih je oko 100 u utorak 23.06.2015. godine na „Stanušića ledinu“  kod Garevačke pošte da sudjeluju u tradicionalnom paljenju  vatre u Garevcu poznate kao mašale uoči blagdana sv. Ive.

Vatru je i ove godine upalio najstariji mještanin Garevca Marijan Perić zvani „Baro“.

Podižući baklje ili mašale uz povike Mašala lile uoči svetog Ive kod pojedinaca su se mogle vidjeti i suze na licima mještana Garevca koji se prisjetiše starih i dobrih vremena.

 Ovome ne svakidašnjem događaju u Garevcu i ove godine iz daleke Kanade stigla je Ruža i Ilija Stanušić koji redovito svake godine posjete svoj zavičaj i tu ostanu puna tri mjeseca.
 
Kao i svake godine uz ,frulu, dvojnice  te pjesmu, i narodna kola ovoga kraja druženje Garevljana se razvuče do kasno u noć pa je tako bilo i ove 2015. godine.

Stoga slobodno možemo reći da je ovaj događaj paljenja Mašale u Garevcu već postao tradicionalan kao i prija Domovinskog rata i ne krije se zadovoljstvo zbog druženja koje je upriličeno i ove noći u Garevcu.

Na fotografijama se mogu vidjeti obilato popunjeni stolovi jela, pića i kolača koje su naši vjerni mještani ponijeli sa sobom.

Fotografije možete pogledati klikom ovdje.

Za Posavinu.org piše Mišo Perak{jathumbnail off}