Garevac
Typography

GAREVAC - U nedjelju18. listopada 2015. godine na blagdan Sv. Luke u župnoj crkvi  u Garevcu, pod pučkom svetom misom u 11,00 sati okupili su se Garevljani oko Božjeg stola da proslave Dan zahvalnosti za plodove zemlje ili kako to još nazivamo Dan kruha.

5

Dan zahvalnosti za plodovi zemlje tradicionalno se obilježava tijekom mjeseca listopada, kao zahvala na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine kao vjernici i kao pojedinci bili podareni.

U ime zahvalnosti Bogu za podarenu ljetinu svetu misu je predvodio župnik  vlč. Filip Brajinović  koji je u kratkom nagovoru, spomenuo kako ljudi od početka vremena na ovaj ili onaj način iskazuju zahvalnost za plodove zemlje. Tako i kršćani od početaka slave dan zahvale za plodove zemlje, svjesni da sve što imaju primaju od Nebeskog Oca.

Isto tako kazao je kako se i ove godine imamo na čemu  zahvaliti Bogu. Vidimo što se dešava okolo nas, a nas Bog štedi i čuva od zla. Dakle postoji i ima netko tko drži podignut prst dalje od nas i ne dozvoljava da nas se kazni. Hvala mu bezbroj puta za sve što čini za nas i ovu našu malu župnu zajednicu!
 
U odgoju djece roditelji ih od malena uče da se zahvale na svakom daru, pa tako smo i mi vjernici danas zahvalni dragom Bogu koji nam je podario rodnu i berićetnu godinu.

Nakon svete  Mise vjernici su nastavili druženje uz razgledavanje onoga što su naše majke, bake, očevi i djedovi proizveli na svojim rodnim vrtovima, njivama i poljima. Imalo se doista što vidjeti. Sve ono što je bilo izloženo djelo je i rad ruku naših povratnika. S ponosom su vjernici razgledali kome pripada koji proizvod, jer je svaki za sebe imao posebno značenje.

Kasnije se veliki broj vjernika preselio u župnu dvoranu na čašicu razgovora i kavu koju su naše domaćice spremile. Ovaj dan je bila izuzetna čast mnogim Garevljanima što su taj dan mogli biti u Garevcu.

Za GIP piše Mišo Perak{jathumbnail off}