Nada Koturić
Typography

tea 0ORAŠJE- U sivilu svakodnevice i dobro poljuljanih vrijednosti postoji nada jer postoje talenti. Njene fotografije imaju dušu, ne trebaju potpis, prepoznatljive su. Njene izložbe u Orašju izazivaju samo pozitivne komentare. Donijela je novi val neopterećene mladosti koja obećava da možemo i bolje i više.

Tea Pejić iz Orašja, mlada i nadasve talentirana djevojka postaje prepoznatljivo ime u svijetu fotografije. Iako je za studij odabrala građevinu ipak je pronašla način na koji može duhovni talent pretočiti u materijalno opipljivo djelo - fotografiju.

Njena foto-priča je originalna a put prema uspjehu krči joj isključivo talent. Postala je miljenica i talijanskog modnog časopisa Vogue jer su joj čak 20 fotografija zadržali. Nije više anonimus ni u Americi, detalje Slavonije i mjesto studiranja Osijek fotografira s posebnom ljubavlju no ipak rodnom kraju daruje posebnost organiziranih izložbi.

Darovita Tea
Željeli smo je približiti i čitateljstvu Večernjaka.-Želim da me ljudi upoznaju kroz fotografije, neka vide fotografije i tako me prepoznaju a ne da li sam plavuša, crnka, visoka... Dosta sam različita od svojeg društva, nekako sam starija, škrtim riječima o sebi kaže nam Tea između brojnih upita o njenim fotografijama na postavljenoj izložbi u City Center Innu u Orašju.

To je u svega nekoliko dana druga izložba i ponovo odlična posjećenost. Ovoga puta Tea je dovela i svoje prijatelje Jazz band Argus  (Vjekoslav Miling, Vedran Zec, Davor Kuzmanović, Darko Merc) jer zvuk jazza mladoj je umjetnici posebno inspirativan. U maštovitom ambijentu uz svijeće i laganu glazbu izložba je dobila poseban okvir sa prepoznatljivim pečatom darovite fotografkinje koja biranim detaljima pokušava unijeti dah svježine u pomalo jednoličnu kulturnu svakodnevicu Posavine.

Fotkanje na minus 20
Teine su fotografije našle mjesto na prestižnim internetskim web portalima, tražena je za izložbe koje pomno bira i sa visoko postavljeni kriterijima a daje zeleno svjetlo tek kada se zadovolje umjetničke pretpostavke za kompletan ugođaj kakav je darovala svojoj Posavini.

-Želim donijeti nešto novo baš ovom dijelu Posavine gdje sam odrasla i gdje znam kako se diše. Zašto da i kod kuće nemamo nešto što možemo vidjeti samo u nekim velikim kulturnim središtima. Detalje hvatam u svakodnevici a  kada su ciljani motivi oni imaju svoju priču.

- Sjećam se kada sam na minus 20 u nekim ranim jutarnjim satima uzela taxi kako bi uhvatila trenutke blještavila snijega ili obilazila ergelu u Đakovu kako bi napravila stotine fotografija o konjima. Kada se i konj umorio od fotkanja, počeo se valjati i baš tada sam uspjela napraviti jednu fotku koja je na izložbi dosta hvaljena. I ostale imaju  svoje priče.

Za pravu umjetničku fotografiju nije važan fotografski aparat koji promatra objektivno,  već oko fotografa koje subjektivno proživljava i bilježi trenutak. Iako mnogi prave fotografije malo je onih koji uspijevaju napraviti umjetničku fotografiju a Tei je to uspjelo. Vođena oštrim okom objektiva zabilježila je brojne zanimljive kadrove u kojim se vidi njezina kreativnost u odabiru teme te osjećaj za kompozicijsku ravnotežu, ističe prof. Đurđica Jezerčić.

-Što se tiče talijanskog časopisa Vogue, to me je stvarno iznenadilo. Zadržali su mojih 20-tak fotografija. Dala sam im tešku zadaću jer oni objavljuju samo fotografije modela a ja to ne radim. Ipak me zadržavaju jer valjda im sviđa što radim, skromno pojašnjava Tea. Ekskluzivno nam otkriva i svoje planove vezano za pokretanje Foto kluba u Orašju. Detalje ne želi otkriti, samo to da je veliki broj mladih već zaintrigirala fotografijom. Pozitivni odjeci njenih fotografija inspiracija su joj za nova nadahnuća, nove fotke sa novim pričama. Tea ne želi o planovima, kaže, živi punim plućima trenutak u kojem jeste, maksimalno ga proživljava a sutra… o tome kada sutra dođe kaže nam Tea..

Za Posavinu.org piše Nada Koturić