B i H
Typography

karta posavineMOSTAR - Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir pokrenuo je inicijativu da u okviru budućih ustavnih promjena Posavina bude proglašena distriktom te ju predstavio međunarodnim dužnosnicima i OHR-u.

-To je moja inicijativa i ja je maksimalno forsiram. Sve dok se u BiH razgovara o administrativno-teritorijalnom preustroju zemlje, sve su varijante moguće i sve su prilike otvorene, rekao je Budimir za mostarski Dnevni list.

Dodao je kako je u mnogim kontaktima s međunarodnim dužnosnicima razgovarao o ovoj temi i da do sada nije naišao ni na jedan stav koji bi to okarakterizirao kao nešto nerazumno i neracionalno.

- U dva navrata ovu inicijativu sam predstavio visokom predstavniku Valentinu Inzku i on je rekao da mu se ta ideja sviđa, rekao je Budimir te dodao kako su jedini pravi rezultati u procesu povratka u cijeloj BiH ostvareni u distriktu Brčko.

O ideji Posavine kao distrikta iz HSP-a BiH govorilo se još 2007. godine kada je na jednom okruglom stolu Zvonko Jurišić rekao kako je to cilj koji nije lako dosegnuti, ali je ipak moguć. Tom prilikom govorilo se o izdvajanju općina Bosanski Brod, Derventa, Bosanski Šamac i Modriče iz Republike Srpske.

bitno.ba