Orašje
Typography

ORAŠJE, U utorak 10. veljače 2015. godine Župa Blaženog Alojzija Stepinca Orašje devetu godinu proslavlja svog zaštitnika – Blaženog Alojzija Stepinca 10. veljače. Župa je službeno osnovana 2006. godine, iako je i ranije počela s djelovanjem.

crkva orasje

Prva svetkovina zaštitnika Blaženog Alojzija Stepinca proslavljena je 2007. godine, a radost slavlja s tadašnjim župnikom fra Jozom Puškarićem i župljanima u novoizgrađenoj crkvi čiji je kamen temeljac blagoslovio papa Ivan Pavao II., podijelili su brojni svećenici, redovnice i vjernici iz okolnih mjesta, te predstavnici političkoga, kulturnoga, prosvjetnoga života u Orašju i županiji posavskoj.

Aktualni župnik fra Anto Pušeljić i ove godine na proslavi zaštitnika dočekao je veliki broj vjernika i gostiju kako iz svoje, tako i drugih župa u okruženju. -Središte proslave je misno slavlje kako bi u zajedništvu pred Bogom izrekli svoje molitve, zahvale i donijeti svoje zavjete Blaženom Alojziju Stepincu koji, kada je izabran za biskupa odabrao je sebi za biskupsko geslo „U tebe se Gospodine pouzdam". Te su riječi uklesane u našem oltaru a na umjetnički način prikazane su i na oltarskoj slici.

Tom je geslu Bl. Alojzije Stepinac ostao je vjeran do kraja života i svoje pastirske zadače. Crkva ga je ubrojala u red blaženika a ako Bog da uskoro će biti ubrojan i u red Svetih, kazao je na početku misnog slavlja župnik fra Anto Pušeljić pozdravljajući dvadesetak nazočnih svećenika među kojima su bili dekan šamačkog dekanata vlč. Bartol Lukić, dekan Doborskog dekanata vlč. Jakov Filipović, gvardijan toliškog samostana fra Marijan Živković. Župnik fra Anto na poseban je način pozdravio fra Iku Skoku, gvardijana u Mostaru i profesora na Sveučilištu Mostar koji je predvodio misno slavlje u crkvi u Orašju.

Fra Iko u svojoj propovjedi govorio je o životu Bl. Alojzija Stepinca koji nas iznova ohrabruje, potiče i osnažuje. -Njegova hrabrost da ostane sa svojim narodom na svojem prostoru neka i nas ohrabri da ostanemo ovdje sa svojom obitelji, na svojem prostoru u svojoj zajednici, kazao je fra Iko i naglasio da svatko tko želi duhovno rasti mora biti poučljiv.

Važno je stalno podučavati u obitelji koja je temelj svega i gdje se podučavanjem stječu temeljne vrijednosti. Neka nam lik Bl. Alojzija Stepinca, velikog čovjeka, biskupa, svećenika, humaniste, pomogne i ohrabri i da nam njegovo djelo i riječ Božja budu vodilje u životu, naglasio je fra Iko Skoko, gvardijan u Mostaru.

Preuzeto s radio orašje