Posavina
Typography

Hrvatska i Bosna i Hercegovina dogovorile su se da zajedno grade dva nova mosta preko rijeke Save - most Svilaj na koridoru 5c i most Gradiška koji će spojiti autocestu Banja Luka - Gradiška na autocesti Zagreb - Lipovac.

most svilaj

Hajdaševe prijetnje

Ministar pomorstva, pro­meta i infrastrukture, Siniša Hajdaš Dončić, nedavno je pak zaprijetio da Hrvatska neće graditi te mostove ako bosansko-hercegovačka strana bude radila probleme zbog gradnje pe­lješkog mosta.

No početak gradnje mosta Svilaj ipak je izvjestan, dok je još uvi­jek nepoznanica kad bi se mogao početi graditi most Gradiška. Novi, treći natje­čaj za most Svilaj bit će ras­pisan krajem kolovoza ili početkom rujna. Hrvatska i BiH će gradnju tog mosta financirati sa po 13 milijuna eura.

U Hrvatskim autoce­stama kažu da prije toga kreditor, Europska inve­sticijska banka, mora dati suglasnost na tekst dokumentacije za nadmetanje. Treći natječaj za Svilaj pak nije mogao biti raspisan i prije jer se čekala odluka Vijeća ministara BiH o izu­zeću tog mosta iz Zakona o javnim nabavkama BiH kako bi se nadmetanje za izvođača radova provelo prema Zakonu o javnoj nabavi RH. Ta odluka do­nesena je tek početkom lip­nja ove godine. A vrijeme je jako bitno u slučaju mosta Svilaj jer HAC ima osigura­na sredstva kod EIB-a za taj projekt do kraja 2017.

S obzirom na to da će grad­nja mosta trajati najma­nje dvije godine, ugovor s izvođačima radova trebao bi biti potpisan najkasnije krajem ove godine. Ako pak most ne bude gotov do kraja 2017., u HAC-u kažu da će u konzultacijama s EIB-om odlučiti o daljnjoj namjeni tih sredstava.

Na prvom natječaju za most Svilaj za izvođača radova izabran je Strabag koji je po­nudio 20,9 milijuna eura, no ta tvrtka je 2012. raskinula ugovor o njegovoj gradnji jer nije na vrijeme uvedena u posao. Na drugom natje­čaju izabran je Viadukt koji je ponudio 24,8 milijuna eura, ali taj je natječaj po­ništen jer EIB-u je bilo ne­prihvatljivo što su odbijene jeftinije ponude.

Prijava za fondove EU

Procijenjena vrijednost mosta Gradiška je oko 22 milijuna eura, a i njegovu će gradnju u omjeru 50:50 po¬sto sufinancirati RH i BiH. U Hrvatskim cestama kažu da su za taj most izrađeni glavni projekti za optimirano rješenje i Studija izvedivosti.
Trenutačno je u pripremi dokumentacija za ishođenje građevinske dozvole. Slijedi natjecanje za sredstva iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. iz kojeg RH namjerava finan¬cirati svoj dio tog projekta. Usto, mora se provesti za¬jednička procjena utjecaja na okoliš RH i BiH. S ob¬zirom na sve navedeno, u HC-u kažu da u ovom tre¬nutku nije moguće najaviti rok početka gradnje mosta Gradiška.


Procijenjena vrijednost mosta Gradiška je oko 22 milijuna eura, a i njegovu će gradnju u omjeru 50:50 po­sto sufinancirati RH i BiH. U Hrvatskim cestama kažu da su za taj most izrađeni glavni projekti za optimirano rješenje i Studija izvedivosti.

Trenutačno je u pripremi dokumentacija za ishođenje građevinske dozvole. Slijedi natjecanje za sredstva iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. iz kojeg RH namjerava finan­cirati svoj dio tog projekta. Usto, mora se provesti za­jednička procjena utjecaja na okoliš RH i BiH. S ob­zirom na sve navedeno, u HC-u kažu da u ovom tre­nutku nije moguće najaviti rok početka gradnje mosta Gradiška.

Preuzeto s http://www.sbplus.hr{jathumbnail off}