Posavina
Typography

S pravom mogu kazati da će nam ovogodišnji odmori ostati u dugom pamćenju zbog niza koncerta i fešti koje su se dogodile na području Bosanske posavine.

karta posavine1

Na neki način, krenulo se koncertom za pamćenje Miroslava Škore i Ivana Ivice Martića u Garevcu, dvodnevnim nastupima Jasmina Muharemovića, Seje Kalaća i Drage Matijevića povodom Iline u kafiću „Peki“ u Turiću, općina Pelagićevo, feštom za Svetu Anu u Donjim Riječanima, općina Modriča na kojoj su gostovali Drago Matijević i nekoliko izvornih skupina, gostovanjem „kralja dijaspore“ Mate Bulića i legendarnih braće Begića u Kornici, općina Šamac, feštom nakon nogometnog turnira u Hrvatskoj Tišini na kojoj su ponovno nastupili braća Begići i Ivan Ivica Martić ... i tako u nedogled.

Bio sam sudionik svih ovih događaja, svaki od njih je, na svoj način nezaboravan, ali osobno me je fascinirala fešta u Donjim Riječanima, na Svetu Anu.

Jednostavno, čovjek ne može a da na bude fasciniran viđenim. Selo vjerojatno bez ijednog žitelja - povratnika (neka mi oproste ako ima takvih), lokacija koja nema ni struju ni vodu, ali zato ima u „neograničenim količinama“ veselja, sreće, zabave, susreta punih iskrene ljubavi...

Zajedničko za sve ove ljude je VELIKA LJUBAV prema rodnoj grudi i spremnost da prevale više stotina kilometara kako bi par sati proveli u zavičaju i nezaboravnom zajedničkom druženju.

Riječani svaka čast, kapa do poda organizatorima (braći Radat, Iliji Juroš) i svim sudionicima, posebice neumornom Dragi Matijeviću koji je ponovno imao vrhunski nastup.
 
Zajednička poanta svih ovih fešti ogleda se u tomu da sinovi Posavine, oni stariji (braća Begić) i oni mlađi (Matijević, Martić i dr.) preko domoljubnih pjesama jasno i nedvojbeno području da ne zaboravimo svoje korijene, da se ne stidimo tko smo i što smo, a susjedima da smo bili tu, da smo i danas tu i da ćemo i ubuduće biti tu.

Na ovom im neizmjerno i VELIKO HVALA.

Za GIP piše Antun Fuglinski{jathumbnail off}

Drago Matijević za blagdan Iline u Turiću 2015.