Svijet
Typography

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović stigla je na poziv predsjednika Heinza Fischera u prvi službeni posjet Republici Austriji. Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović stigla je danas u prvi službeni radni posjet Republici Austriji. predsjednica u austriji

Nakon svečanog dočeka s vojnim počastima udvorištu bečkog Hofburga, uslijedili su razgovori predsjednice Grabar-Kitarović i predsjednika Fischera u uredu austrijskog predsjednika.  

Na konferenciji za tisak održanoj nakon sastanka predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Fischer su posebno istaknuli dobre odnose koji vladaju imeđu dvije prijateljske zemlje.  Osim hrvatsko-austrijskih odnosa, teme razgovora su bili i politički odnosi i sigurnosno stanje u regiji te pitanja vezana za povećan dolazak izbjeglica iz Sirije i drugih zemalja pogođenih ratom i njihov ilegalni dolazak u Europu. Hrvatska će se i aktivno uključiti u zajedničku kontrolu europskih granica na moru te pomoći europskim partnerima u rješavanju izbjegličke krize, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Predsjednik Fischer je naglasio kao je najjednostavnije rješenje krize okončanje ratnih sukoba i nasilja u regiji. Govorići o Dunavskoj inicijativi, predsjednik Fischer je izrazio podršku inicijativi naglasivši kako je to jedan dugoročan projekt na dobrobit svih dunavskih zemalja. Na novinarsko pitanje ekonomskom stanju u Hrvatskoj, predsjednica je izrazila optimizam u prevladavanju aktualne ekonomske krize u Hrvatskoj te najavila niz aktivnosti za što brži izlazak iz krize i prevladavanje svih problema koji aktualno opterećuju Hrvatsku. Predsjednica je izrazila zadovoljstvo odnosima koji vladaju između Hrvatske i Austrije te pozvala predsjenika Fischera u posjet Republici Hrvatskoj.

Radni sastanak u Beču je već treći sastanak predsjednice Grabar- Kitarović  i predsjednika Fischera a sljedeći sastanak je planiran za kraj kolovoza.

Nakon službenog radnog sastanka u uredu predsjednika, predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Heinz Fischer nazočit će i otvorenju umjetničke instalacije  „Ljetne radosti“ hrvatske umjetnice Tanje Deman u bečkom neboderu Ringturm. Predsjednica će nakon otvorenja umjetničke instalaciji u Ringturmu na Diplomatskoj akademiji u Beču održati i predavanje na temu „Croatia: Advocating responsibility to consolidate South East Europe within EU and NATO“.  Nakon predavanja na Diplomatskoj akademiji predviđen je prijem u Veleposalnstvu Republike Hrvatske u Beču.

Foto/text: kroativ.at{jathumbnail off}