Religija
Typography

Preko 50 tisuća hodočasnika prijavilo se za sudjelovanje na misnom slavlju s papom Franjom u Sarajevu 6. lipnja, potvrdio je u srijedu vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić dodajući kako je zbog velikog interesa rok za prijavu produžen.

dolazak pape

"Rok je produžen za osam dana i istječe 20. svibnja", kazao je kardinal Puljić novinarima u Sarajevu.

Trenutačna je procjena kako će svi zainteresirani moći stati na stadion Koševo, jer je ranije planirano da se tamo osigura mjesta za do 70 tisuća hodočasnika koji žele sudjelovati na središnjem misnom slavlju.

"Vjerujem da će na stadion (Koševo) stati svi koji se prijave", kazao je kardinal Puljić pojašnjavajući kako će biskupski ordinarijati u Hrvatskoj svojim župama dostaviti ulaznice nakon okončanja postupka prijave, dok će se u BiH ulaznice za hodočasnike dostavljati izravno župnicima.

Prijave hodočasnika, kako je kazao kardinal Puljić, osim iz Hrvatske stigle su i iz niza drugih zemalja, poput Srbije i Makedonije, ali i hrvatskih katoličkih misija diljem svijeta, a pristižu prijave biskupa i kardinala.

Vrhbosanski je nadbiskup potvrdio kako se za sudjelovanje na misnom slavlju s papom Franjom u Sarajevu prijavilo i desetak osoba iz političkog života u Hrvatskoj, no nije želio otkriti o kome je riječ.

Uoči Papina dolaska u Sarajevu, u petak 5. lipnja bit će organizirano bdijenje u naselju Stup i u njemu će sudjelovati oko tisuću i pol ljudi, a oko 500 volontera iz BiH pomagat će Crkvenom odboru u organiziranju i provedbi programa Papina pohoda.

Odgovarajući na pitanje ima li reakcija iz Hercegovine zbog činjenice da papa Franjo dolazi u Sarajevo, kardinal Puljić je kazao kako Crkva vidi BiH kao jedinstvenu zemlju i ne pristaje da je se dijeli po bilo kojoj osnovi.

"Mi ne idemo tom podjelom. Ona je posljedica rata, a mi ne želimo biti zaraženi bolešću podjela. Želimo gledati BiH kao cjelovitu državu, ali i Crkvu kao jedinstvenu", kazao je kardinal Puljić.

Komentirajući pitanje Međugorja kardinal Puljić je istaknuo kako fenomen tog nepriznatog svetišta nema nikakve veze s Papinim pohodom.

"O tome ne mogu govoriti jer sam bio član komisije i veže me tajna. Komisija je završila rad i predala Kongregaciji za nauk vjere, a ona će to proslijediti Papi, koji će dati svoj pravorijek. No Međugorje nema veze s ovim pohodom", kazao je vrhbosanski nadbiskup.

Kardinal Puljić je istaknuo kako želi ohrabriti ljude da dođu na susret s Papom i da ne strahuju od izgreda.

"Strahu nametnutom nemilim događajima nema mjesta u Sarajevu. Iz onoga u što imamo uvid vrlo sam zadovoljan, jer su stvari pod kontrolom", kazao je kardinal Puljić.

PRESS Posavina.org {jathumbnail off}