Religija
Typography

kardinal papaU četvrtak, 16. siječnja 2014., papa Franjo primio je u privatnu audijenciju nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića u pratnji njegovog bivšeg osobnog tajnika vlč. Josipa Kneževića koji se trenutno nalazi na postdiplomskom studiju u Rimu.

U srdačnom razgovoru, koji je trajao više od pola sata, Sveti Otac se prisjetio dosadašnjih susreta s kardinalom Puljićem, a prisjetio se i njegovog imenovanja prije 20-ak godina kao tada najmlađeg kardinala u Kardinalskom zboru. Sveti Otac je spontano razgovarao s kardinalom Puljićem o situaciji u ratom napaćenoj Bosni i Hercegovini s posebnim naglaskom na stanje Katoličke Crkve.

Nakon prikazivanja trenutnog političkog, društvenog i religijsko-duhovnog stanja te osobito situacije Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini, kardinal Puljić je upoznao Svetog Oca s inicijativom za održavanje Sinode Vrhbosanske nadbiskupije. Papa Franjo posebno je podržao inicijativu održavanja Sinode Vrhbosanske nadbiskupije koja je, u pastoralnom vidu, ohrabrenje u vjeri i nadi svećenika, redovnika i redovnica kao i cijelog puka Božjeg koji živi i djeluje na području ove dijeceze.

Tijekom susreta bilo je riječi i o povijesnoj činjenici da se tekuće 2014. godine navršava 100 godina od početka Prvog svjetskog rata koji je na neki način započeo u Sarajevu i koji je uvelike utjecao na mir i stabilnost cijele regije pa tako i sadašnje države Bosne i Hercegovine. Naglasili su potrebu da se tom prigodom uputi snažna poruka za mir i poziv na molitvu za mir jer je prošlo stoljeće bilo uistinu krvavo stoljeće u Europi i svijetu, a na poseban način u Bosni i Hercegovini. Sveti je Otac je naglasio da se mora nešto učiniti kako bi se i Europa i cijeli svijet ozbiljnije zauzeli za mir koji mora počivati na jednakim pravima svih naroda.

Na koncu razgovora papa Franjo se na poseban način zanimao za obitelj iz koje dolazi kardinal Puljić pokazujući kako mu je poznata činjenica da je dolazi iz vrlo brojne obitelji. Nakon razgovora kardinal Puljić je kleknuo i zamolio apostolski blagoslov koji mu je Sveti Otac udijelio za cijelu Nadbiskupiju vrhbosansku kao i za obitelj iz koje dolazi.

Preuzeto s (kta)