Anto Pranjkić
Typography

U predivnom a prigodnom ambijentu Napretkovog kulturnog centra sinoć je u Zagrebu otvorena izložba “Iz progonstvA, nakon 100 godina...” u povodu 100-te godišnjice od izdavanja prvog izdanja prve knjige nobelovca, napretkova stipendista Ive Andrića. Organizator izložbe je Napretkov kulturni centar u suradnji s travničkom podružnicom i Zavičajnim muzejem Travnik.

Na izuzetno posjećenoj kulturnoj večeri u ime HKD Napredak” Glavna podružnica Zagreb nazočne je pozdravio prof. dr. Dražen Topić-Vikić, a nazočnima su se potom obratili gospođa Fatima Maslić, direktorica Zavičajnog muzeja Travnik i Enes Škrgo, kustos muzeja. Moderator skupa bila je gospođa Slavica Mijić Lukač, ravnateljica Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu, a s nekoliko rečenica skupu se obratio i književnik Ante Matić..

ex ponto u zagrebu 900

Gospođa Maslić je, ovom prigodom, istaknula kako je Ivo Andrića svima nama ostavio veliki posao u amanet:
- To je neiscrpan izvor raznih aktivnosti koje nas pokreću, još 1961. godine kada je književnik dobio Nobelovu nagradu i 1892. godine kada je književnik rođen u Travniku. I to je našoj lokalnoj zajednici veliki kapital. Zato mi pokušavamo održati integritet njegova lika i djela i u zavičajnim ali i internacionalnim okvirima. Na tragu toga smo ove godine obilježili 100 obljetnicu od prvog njegovog objavljenog djela upravo ovdje u Zagrebu gdje je djelo jednim dijelom i nastajalo, a prvo izdanje njegove knjige je i objavljeno u Zagrebu, kaže gospođa Maslić, ističe kako joj posebno zadovljstvo predstavlja što se novo izdanje knjige predstavlja u Andrićevu kutku Napretkova kulturnog centra.

Prema riječima kustosa Zavičajnog muzeja Travnik Enesa Škrge, autora izložbe i kataloga, glavni motiv je bio jedinstvena mogućnost obilježiti 100-godišnjicu izlaska prvog izdanja knjige jednog nobelovca.
- Ovakav događaj, ovakva prilika može se dogoditi samo jednom. Simbolika je jasna, jer je Andrić prvo izdanje ove knjige izdao baš ovdje, u Zagrebu i mi evo večeras tu knjigu nakon sto godina predstavljamo ovdje u Zagrebu, s jednim prigodnim izdanjem te knjige. Željeli smo ovu knjigu predstaviti u svim gradovima i selima gdje je Andrić pisao “Ex ponto”. Zato smo jako radosni što zagrebačkoj publici možemo pokazati gdje su ta mjesta gdje je nastalo ovo djelo, kazao nam je autor izložbe.

ex ponto 900

Ivo Andrić je, još uvijek, jedini književnik s naših prostora koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost. Dogodilo se to davne 1961. godine, a kao nadareni učenik i student dobivao je jedno vrijeme i stipendiju HKD “Napredak”. Njegova djela prevedena su na 49 svjetskih jezika.
Ivo Andrić nije želio da se tiskaju nova izdanja nekih njegovih knjiga, iako su to nakladnici uporno tražili. Za nejgova života objavljena su samo četiri integralna izdanja. U svojim poznim godinama dao je kratko obrazloženje za takvu odluku:
“Ja sam eseje, kao i stihove, pisao u predasima, odmarajući se od teškog rada na pripovetkama i romanima. Moje je pravo da mislim da tu nisam postigao ono što mi je pošlo za rukom u drugim delima. Zato ne rado pristajem da se to štampa.”ivo andric 1024

U prigodnom dokumentarnom filmu koji je također ovom prigodom predstavljen zagrebačkoj publici sudjelovali su mnogobrojni društveni djelatnici. Ovom prigodom izdvojit ćemo: glumca Mateja Baškarada te svećenike – franjevce Franjevačke provincije Bosne Srebrene: fra Zorana Livančića, fra Darija Udovičića i fra Zdravka Dadića.

Za posavinu.org piše Anto PRANJKIĆ