Anto Pranjkić
Typography

 Podružnice HKD “Napredak” ove godine su organizirale brojne sadržaje. U jučerašnjem pregledu sadržaja obratili smo pozornost na događaje koji će se zbiti u Tešnju, Ilijašu, Tuzli, Zenici i Kaknju. Danas ćemo proći Središnjom Bosnom i najaviti obilježavanje ovogodišnjih Božićnih blagdana u Kreševu, Vitezu, Zavidovićima, Kiseljaku te Lukavcu.

bozicni koncert

Kreševo:
Kreševo u Središnjoj Bosni ima dugu i časnu tradiciju, a jedan dio te tradicije ove će se godine oživjeti a sklopu ovogodišnjeg obilježavanja Božića. Naime, na Svetu Luciju 13. prosinca u Kreševu će se održati radionica potkivanja jaja. Kako doznajemo iz ove napretkove Podružnice radionicu će voditi članovi novoosnovane sekcije “Čuvari kreševske tradicije potkivanja jaja.” Također, kreševski će građani imati prigodu poslušati Mješoviti zbor te zbor “Ivančice” kao i “Vareške tamburaše” na Božićnom koncertu koji će se održati u subotu 22. prosinca.

Kiseljak:
Pod pokroviteljstvom načelnika općine Mladena Mišurića-Ramljaka u Kiseljaku će 12. prosinca (sutra) održati večer “U susret Božiću” u izložbenom paviljonu Srednje škole Kiseljak s početkom u 19.00 sati. Ovom će se prigodom otvoriti izložba likovnih uradaka s međunarodne kolonije “Planinski krajolik Kiseljak 2018”, a dodijelit će se i nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola Županije Središnja Bosna pobjednicima natječaja “Božić u mojoj obitelji”. U glazbenom dijelu izvodit će se tradicionalni Božićni napjevi.

 

Vitez:
Veselo će i ove godine biti i u Vitezu. Posebno zbog činjenice da napretkova podružnica u ovom gradu navršava 27 godina od obnavljanja svojega rada. Bit će ovo prigoda, kažu u napretkovoj podružnici u Vitezu, da se uprava i članovi prigodno zahvale sugrađanima za potporu. Tako će se 14. prosinca u Hrvatskom domu u Vitezu održati, 15. po redu, Božićni koncert, a ove će godine nastupiti KUD “Jablanovec” iz Zaprešića, Viteški akordi te Muška pjevačka skupina iz obližnjih Krčevina. Koncert započinje u 19.00 sati.

Zavidovići:
Božićni koncert će u Zavidovićima biti organiziran 16. prosinca u to u Javnoj ustanovi Centar za kulturu s početkom u 17.00 sati. Nastupit će: Tamburaški sastav iz Vareša pod ravnanjem fra Mirka Majdandžića, Ženska vokalna skupina “HKD Napredak” iz Usore, solisti: Sandi i Tamara crljić, Helena Ilić te Lea Matijević, potom Veliki i mali zbor župe Svetog Josipa iz Zavidovića, pjevački zborovi župa iz Žepča, Bistrice i Golubinja. Spomenimo i to je da je ovih dana napretkova podružnica u Zavidovićima dobila i novo rukovodstvo. Na čelu ove Podružnice u narednom periodu bit će Tomislav Knežević.

lukavac

Lukavac:
Napretkova Podružnica uLukavcu ove godine organizira Tradicionalni Božićni koncert na kojem će nastupiti gosti iz Županje “Mješoviti pjevački zbor KUU Kristal-Sladorana i “Slavonski tamburaši” iz Županje. Koncert će se održati 15. prosinca s početkom od 18.00 sati u JU “Centar za kulturu” Lukavac.

Narednih dana očekujemo najave događaja i iz drugih napretkovih Podružnica.

Za Posavinu.org piše Anto PRANJKIĆ