Anto Pranjkić
Typography

U posjednje vrijeme na ovoj stranici želimo vam skrenuti pozornost na posebne osobe a ovaj put sportaše koji su podrijetlom iz Bosanske Posavine. Ako je suditi po informacijama koje nam stižu iz svijeta onda jaka nogometna kolonija iz Brčko distrikta doslovno osvaja nogometne sladokusce u nekoliko zemalja. U već tradcionalno jakoj nogometnoj utvrdi, Njemačkoj, vrlo uspješno igra nekoliko naših momaka.

Naravno da je najpopularniji i čovjek koji je već sada apsolutno najveća nada Augsburga hitronogi Franjo Ivanović, koji s lakoćom "trpa" i jednom Bajernu.
Ivanović je podrijetlom iz Prijedora. On je i jedan od trojice brčaka reprezentativaca nogometne selekcije Hrvatske u svom uzrastu.

Tik uz njega su braća Augustinovići, također prijedorčani. Plijene sjajnim nogometnim znanjem kojega su dobili od oca Josipa u amanet.

Vrlo jaka je brčanska nogometna kolonija i u Austriji. Ekipu predvodi također reprezentativac Hrvatske Matej Bročić iz Dubravica Donjih, a u stopu ga prate Tomislav Zečević iz Zovika Gornjeg i Filip Filipović podrijetlom iz Štrepaca.

Zečević je svojevremeno dobio poziv od rumunjske reprezentacije, a za njegove usluge zainteresirano je nekoliko klubova iz Hrvatske. Zainteresirane predvodi hrvatski prvoligaš Varaždin. Za sada Zečević igra u Austriji.

brcanski nogometasi

U Austriji igra i Marijan Markić iz Donjeg Rahića. Godinama plijeni pozornost nogometnih sladokusaca u Austriji.

Dvojica su nogometaša, podrijetlom iz okolice Brčkog nezamjenjivi u sastavima Luzerna (David Mištrafović) i Aaraua (Petar Mišić) u Švicarskoj. Nekadašnji reprezentativac Hrvatske Mišić igrao je za Cibaliju, Lokomotivu i Split, a za njegove usluge, kako doznajemo zainteresirani su iz talijanskog Chieva.

Sjajnu sliku o aktualnom trenutku brčanskog nogometa u svijetu zaključit ćemo s "dijamantom" iz Bijele, koji kruh zarađuje u zemlji izlazećeg sunca, Kini. Riječ je o već dobrano proslavljenom Antoniju Maglici iz Bijele, nekadašnjem reprezentativcu Hrvatske u nižim uzrastima i prvotimcu splitskog Hajduka, članu nogometne obitelji u kojoj su gotovo svi bili nogometaši, a stric Neđo je branio boje tadašnjeg prvoligaša HNK Orašja.

Više ne fali niti golman. Tu je hrvatski Nizozemac Stjepanović. Također su tu i Gluhaković nogometaš Lokomotive Zagreb i reprezentativac Austrije, sin Nikice Gluhaković i već umirovljeni Petrić reprezentativac Hrvatske, oba dvojica su iz Dubrava.

Veliko je to bogatstvo za koje mnogi naši ljudi ne znaju. Prema transfermarktu i nogometnom tržištu ovi dečki vrijede pravo malo bogatstvo, a budući im cijene vrtoglavo rastu nezahvalno je isticati njihove cijene.

A kada ovim dečkima dodamo sve ostale nogometaše iz drugih dijelova naše Posavine mogli bismo biti velesila u najljepšoj sporednoj stvari na svijetu.

Za Posavinu.org piše: Anto PRANJKIĆ

 {jathumbnail off}