Anto Pranjkić
Typography

Na Izbornoj skupštini Međunarodne paneuropske unije održane u Starsbourgu ovog vikenda u Predsjedništvo ove ugledne međunarodne organizacije ponovno su izabrani : akademik Mislav Ježić (dopredsjednik), prof. dr. sc. Pavo Barišić (generalni tajnik), prof. dr. sc. Franjo Topić(član Predsjedništva) te dr.sc. Vanja Gavran ( zamjenik generalnog tajnika). Ako se uzme u obzir ukupan broj članova ovog tijela (15), onda je sasvim jasno koliki ugled imaju predstavnici našega naroda u ovoj organizaciji.

200 zastupnika iz 22 europske zemlje odlučilo je da ovom organizacijom u narednom periodu ponovno ravna Predsjedništvo na čelu kojega je Alain Terrenoire, a osim njega  Predsjdništvo čine  i: akademik Mislav Ježić i prof. dr. Pavo Barišić iz Hrvatske, Bernd Posselt, Johannes Kijas, dr. Dirk Herman Voβ iz Njemačke, dr. Andrej Lepavcov iz Makedonije, dr. Gordana Đurović iz Crne Gore, Walburga Habsburg Douglas iz Švedske, Anna Zaborska iz Slovačke, Rainhard Kloucek iz Austrije, dr. Anna Grünwald iz Mađarske, Carlos Uriarte Sanchez iz Španjolske i Jean Paul Picaper iz Francuske.

Mislav Ježić, Walburga Habsburg Douglas i Dirk Herman Voβ izabrani su za dopredsjednike, Pavo Barišić izabran je za glavnog tajnika, a Johannes Kijas za rizničara Paneuropske unije. Predsjedništvo je za zamjenika glavnoga tajnika izabralo bivšeg predsjednika Paneuropske unije BiH Vanju Gavrana.

strasburg 900

U priopćenjima iz Hrvatske Paneuropske unije i Paneuropske unije Bosne i Hercegovine stoji kako se predsjednik Terrenoire u svom  govoru osvrnuo  na svoje prethodnike, velike vizionare svoga
vremena osnivača Paneuropske unije Richarda Coudenhovea Kalergija i dugogodišnjeg predsjednika nadvojvodu Otta von Habsburga, ali je dao i naglasak na zemlje jugoistoka Europe.

-Što prije moramo u Europsku uniju integrirati Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Crnu Goru, Kosovo i Srbiju. To se treba učiniti sagledavajući njihove specifične položaje, ali ne po kriterijima koji su postojali prije 25 godina, naglasio je Terrenoire.

Među posebnim gostima ove Skupštine nalazio se i ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman koji je na skupu govorio o prioritetima predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije.  Osvrnuo se i na zemlje europskog jugoistoka koje teže ulasku u Europsku uniju.

- Hrvatska razumije zemlje toga dijela Europe i vjerujem kako će Zagrebački samit u svibnju biti prilika za definiranje politike za jugoistočnu Europu  u idućem desetljeću sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i nadam se da će oni početi i prije samita u Zagrebu, kazao je ovom prigodom Grlić Radman.

Među zastupnicima nalazilo se i 14 zastupnika iz Republike Hrvatske, a koji su sudjelovali u usvajanju teksta deklaracije, stoji, između ostaloga,  u Priopćenju Hrvatske Paneruopske unije.

Za Posavinu.org piše Anto Pranjkić