Anto Pranjkić
Typography

Zastupnik u Hrvatskom Saboru, Hrvoje Zekanović za naš portal komentira najnovija stajališta hrvatskih stručnjaka iz područja demografije, uglednih znanstvenika, dr. Stjepana Šterca i dr. Anđelka Akrapa.

Gospodine Zekanoviću, zalažete se za raspisivanje Referenduma za otkazivanje Istanbulske konvencije. Građanska inicijativa “Istina o Istanbulskoj” prikupila je blizu 377 000 potpisa. Prema informacijama kojim raspolažemo potpisi se nisu još počeli provjeravati. Prema Ministarstvu uprave RH trebalo je skupiti mnogo više od 370 000. No, hrvatski su demografi izrazili svoje neslaganje s tim podatcima, pa ističu da ta brojka koju ističe Ministarstvo ministra Lovre Kuščevića ne odgovara stvarnosti? Kako Vi to sve komentirate?

- Tako je, kao što se konstatirali Ministarstvo uprave još nije započelo s provjerom broja prikupljenih potpisa bez obzira na to što je od predaje potpisa Hrvatskom saboru prošlo 40 dana. Smatram da ovakva dinamika nije dopustiva te da je Ministarstvo moralo žurno, u najkraćem mogućem roku provjeriti potpise pogotovo ako uzmemo u obzir golemi interes javnosti.
Nedopustivo je da Ministarstvo bez obzira je li ministar Lovro Kušćević ili kao nekad Arsen Bauk ne uzima u obzir stvaran broj birača u Republici Hrvatskoj. Svi renomirani demografi kao što su Šterc ili Akrap slažu se da je broj stanovnika u Hrvatskoj nažalost debelo ispod 4.000.000 milijuna stoga NIJE moguće da je broj birača tek nešto manji od broja stanovnika!

zekanovic

Prema najnovijim saznanjima GI “Istina o Istanbulskoj” trebalo je znatno manje potpisa nego se tražilo? Je li moguće da u jednoj državi to pitanje oko registra stanovništva nije uređeno?

- Nažalost očito je moguće i to ne bilo gdje, nego u srcu Europe u državi koja je punopravna članica EU. Da se ovako nešto dešava u Afganistanu komentirali bi to kao problem zemalja s nerazvijenom demokracijom, a kod nas jednostavno šutnja. Mene još više čudi zašto javnost, narod ne reagira na ovaj očit i velik problem koji je u suprotnosti sa svim demokratskim načelima.

 Znate li možda zašto Vlada izbjegava napraviti taj registar?

- Odgovor je jasan, očito bez obzira iz koje je stranke do sada dolazio premijer ne postoji volja da se ovaj problem riješi jer vlasti očito ne odgovara na narod ima mogućnost utjecanja na procese u društvu nego se to želi zadržati kao privilegija određenih političkih kasti.
 
 Može li se RH riješiti fiktivnih glasača i na koji način?

- Naravno da može i to jako jednostavno, treba uskladiti broj birača s podatcima Državnog zavoda za statistiku. Dopuštena bi bila pogreška u jednoj statističkoj godini jer je potrebno vrijeme za prikupljanje i obradu podataka ali bi greška bila zanemariva. Imam osjećaj da se institucije države po ovom pitanju ponašaju kao da  hrvatski narod ne vidi ovu golemu prevaru, ali bi im se to moglo razbiti o glavu. Povijest je nebrojeno mnogo puta pokazala da se s narodom može poigravati, manipulirati i lagati ali samo do neke mjere, kad-tad će „elite“ uvidjeti koliko su pogriješili.
 
Je li došlo vrijeme, kako inače tvrdi demograf Anđelko Akrap da Vlada donese Zakon o registru stanovnika?

- Zakon o registru stanovnika kako predlaže gospodin Akrap jedno je od rješenja za ovaj problem, međutim ovdje je problem što postoji namjera manipuliranja institutom referenduma, odnosno vlast namjerno ne želi riješiti ovaj problem odnosno namjerno i sustavno se vara narod.
 
Gospodine Zekanoviću, zašto Vlada ne sluša struku? Postoji li neki skriveni interes ili su jednostavno zaboravili pitati struku oko ovog ali i mnogih drugih pitanja?
 
- Kao što sam već prethodno rekao ovdje se radi o namjernom ignoriranju struke kako bi se ostvarila politička korist. Interes vlasti nije skriven, naime mnogo puta smo od političara čuli da ne vole referendume i da se boje volje naroda, dakle po svaku cijenu žele svim sredstvima onemogućiti hrvatski narod da upravlja svojom državom!
 
Za Posavinu.org razgovarao Anto Pranjkić