Anto Pranjkić
Typography

TEOLOG, NOVINAR I KNJIŽEVNIK ADOLF POLEGUBIĆ OVOGODIŠNJI JE DOBITNIK NAGRADE “FRA LUCIJAN KORDIĆ” - Križ svakog Hrvata, koji je iz ovih ili onih razloga napustio Domovinu, još je bremenitiji za književnika, koji sve to doživljava na svoj način, a što je za svoga života svjedočio i književnik i pastoralni djelatnik fra Lucijan Kordić.

Piše: Anto PRANJKIĆ

No, svaka životna situacija može biti i kreativna, darovana za proširivanje vlastitoga puta iz vlastitih razloga. Na tragu toga nastale su ove moje nove četiri zbirke pjesama, a rekao bih, i najveći dio mojega, kako književnog, tako i ukupnog, opusa. Veseli me da je domovinska književna javnost zainteresirana za iseljeničku, jer se radi o zajedničkoj kulturnoj i duhovnoj baštini utkanoj u cjelovito biće hrvatskoga naroda u Domovini i inozemstvu, kazao je laureat Polegubić.

U prostorijama Društva hrvatskih književnika danas je upriličena svečana dodjela Nagrade “Fra Lucijan Kordić” a koju svake četiri godine dodjeluju Društvo hrvatskih književnika Zagreb i ZIRAL – Zajednica izdanja “Ranjeni labud” iz Mostara. Ova književna nagrada dodjeljuje se od 1993. godine za djelo koje tematski, na bilo koji drugi način obrađuje život Hrvata izvan domovine, a ime je dobila po fra Lucijanu Kordiću, književniku i postaralnom djelatniku koji je jedan vijek svojega života proveo u Švicarskoj i tamo književno stvarao.

polegubic 2

Ove godine Nagradu je osvojio poznati književnik, teolog i novinar Adolf Polegubić za četveroknjižje- četiri zbirke poezije koje su objavljene u Nakladi Bošković iz Splita. U programu dodjele Nagrade sudjelovali su: predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović, članica prosudbenog povjerenstva dr.sc. Željka Lovrenčić te dramska umjetnica Dunja Sepčić.

Predsjednik Društva gospodin Đuro Vidmarović je govorio o značaju ove nagrade za instituciju kojoj je na čelu te još jedanput naglasio važnost književnosti iseljene Hrvatske za one koji žive i rade u Domovini.

Nakon što se nazočnima obratio predsjednik Vidmarović gospođa Lovrenčić je obrazložila zašto je nagrada pripala baš Polegubiću naglašavajući važnost njegovih djela kako u inozemstvu tako i Domovini.

Dramska umjetnica Dunja Sepčić vrlo je nadahnuto pročitala neke pjesme iz nagrađenih zbirki, a potom se nagrađeni književnik Adolf Polegubić obratio javnosti riječima zahvale. Između ostaloga kazao je i:
- Križ svakog Hrvata, koji je iz ovih ili onih razloga napustio Domovinu, još je bremenitiji za književnika, koji sve to doživljava na svoj način, a što je za svoga života svjedočio i književnik i pastoralni djelatnik fra Lucijan Kordić. No, svaka životna situacija može biti i kreativna, darovana za proširivanje vlastitoga puta iz vlastitih razloga. Na tragu toga nastale su ove moje nove četiri zbirke pjesama, a rekao bih, i najveći dio mojega, kako književnog, tako i ukupnog, opusa. Veseli me da je domovinska književna javnost zainteresirana za iseljeničku, jer se radi o zajedničkoj kulturnoj i duhovnoj baštini utkanoj u cjelovito biće hrvatskoga naroda u Domovini i inozemstvu, kazao je laureat Polegubić.

Inače, prema podatcima Društva hrvatskih književnika, Dr. Adolf Polegubić, pjesnik, pastoralni teolog i novinar, rođen je 25. lipnja 1962. u Šibeniku. Osnovnu školu završio je u Banjevcima i Stankovcima, Franjevačku klasičnu gimnaziju u Sinju, a filozofiju i teologiju u Makarskoj i u Zagrebu. Disertaciju naslovljenu »Laien in der Kirche und Gesellschaft Kroatiens seit 1900 - Ihre Spiritualität, ihre kirchliche und gesellschaftliche Position und ihre Institutionen auf dem Prüfstand des Zweiten Vatikanischen Konzils« (Laici u Crkvi i društvu u Hrvatskoj od 1900. - Njihova duhovnost, crkvena i društvena pozicija i njihove institucije na temelju prosudbe Drugoga vatikanskog sabora) obranio je 1997. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Beču i postigao akademski stupanj doktora teologije. Više je godina radio kao novinar u Glasu Koncila. Od 2002. glavni je urednik mjesečnog lista hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj Živa zajednica, koji od rujna 1978. izlazi u izdanju Hrvatskoga dušobrižničkog ureda u Frankfurtu na Majni.polegubic 1

Član je Društva hrvatskih književnika. Pjesme je objavio u brojnim listovima i časopisima. Nastupao je na brojnim tribinama u domovini i inozemstvu, te na radiju i televiziji. Objavio je šest zbirki pjesama na hrvatskom i jednu na njemačkom jeziku, više knjiga iz područja pastoralne teologije, duhovnosti, novinarstva i humora na hrvatskom i njemačkom jeziku te više od dvadeset znanstvenih radova.

Za poeziju je bio i nagrađivan. Uvršten je u antologiju poezije o ratnom Vukovaru »Balada o vukovarskoj ruži«, (priredio Petar Vulić), Imotski, 2001., u antologiju »Hrvatska uskrsna lirika od Kranjčevića do danas«, (priredio Božidar Petrač), Zagreb, 2001., u antologiju duhovne poezije »Krist u hrvatskom pjesništvu - od Jurja Šižgorića do naših danas«, (izabrao i priredio Vladimir Lončarević), Zagreb, 2007., u zbornik hrvatske duhovne poezije »Kruh i vino«, (priredio Josip Sanko Rabar), Zagreb, 2009., u antologiju »Hvaljen budi, Gospodine moj: sveti Franjo u hrvatskom pjesništvu«, (priredili Vladimir Lončarević, Božidar Petrač, Nevenka Videk), Zagreb, 2009. te u MORE MORA – hrvatski pjesnici o moru, (sastavila Ana Horvat), Zagreb, 2014.

Adolf Polegubić se bavi i fotografijom, a motive snima u Hrvatskoj, Njemačkoj i u drugim zemljama. Godine 2008. Kristina Kovačević i Adolf Polegubić pokrenuli su projekt »Njemačko-hrvatske večeri poezije«, koje su dosad održane u više gradova u Njemačkoj i u Hrvatskoj.

Nagrada “fra Lucijan Kordić” do sada je dodijeljena nekolicini hrvatskih književnika koji djeluju u inozemstvu: Julienne Eden Bušić, Nikoli Benčiću, Dragi Šaravanji, Tomislavu Žigmanovu , Malkici Dugeč i sada Adolfu Polegubiću.

Za Posavinu.org piše: Anto PRANJKIĆ