Anto Pranjkić
Typography

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske kroz svoje stalne aktivnosti nastoji učvrstiti veze domovinske i iseljene Hrvatske. Jedan od vidova tih aktivnosti jesu kontakti i konkretni projekti s institucijama, ali i važnim udrugama i društvima. Tijekom današnjega dana (16. ožujka) potpisan je Sporazum o suradnji a potpisali su ga državni tajnik Zvonko Milas i glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić.

Potpisivanjem Sporazuma pridonosi se unaprjeđenju poticajnog i gospodarskog okruženja, a samim time i sveopćeg napretka naše zemlje.

Tijekom potposivanja suradnje posebno je naglašena potreba promicanja i prepoznavanja potencijala, znanja, vještina i iskustva povratnika iz hrvatskog iseljeništva i potomaka hrvatskih iseljenika stečenih izvan RH unutar hrvatske poslovne zajetdnice te prepoznavanje i uvažavanje jezično-komunikacijskoga okružja i nasljeđa potomaka hrvatskih iseljenika.

milas zoric

„Sve naše programske aktivnosti za Hrvate koji žive izvan domovine su međusobno povezane te omogućuju da u suradnji s nadležnim državnim tijelima i partnerskim institucijama kao što je Hrvatska udruga poslodavaca, stvaramo poticajne uvjete i boljitak na svim životnim područjima od važnosti za naše povratnike što će imati i pozitivan utjecaj na demografsku budućnost hrvatskog naroda i sveopćeg napredaka Republike Hrvatske“, istaknuo je državni tajnik Milas.

Prema riječima Damira Zorića glavnog direktora HUP-a iseljenici imaju vrijedno međunarodno iskustvo koje može dodatno obogatiti i osnatiti domaći poslovni sektor.

U kontekstu negativnih demografskih trendova i nedostatka radne snage na domaćem tržištu rada, vještine i iskustva naših iseljenika mogu značajno doprinijeti jačanju otpornosti i konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva“.

Priredio: Anto PRANJKIĆ