Anto Pranjkić
Typography

 Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak mons. prof. dr. Franjo Topić je 26. ožujka 2019. godine boravio u u Rimu gdje je sudjelovao u predstavljanju X. Izvješća o socijalnom nauku Crkve u svijetu pod nazivom: „Islam: politički problem“.

Predstavljanje Izvješća organizirao je Kršćanski radnički pokret i Međunarodni opservatorij kardinala Van Thuana, a predstavljanje, koje je tematiziralo društvene i političke aspekte islama, upriličeno je u prostorijama Vatikanskog Radija.

U svom pozdravnom govoru predsjednik Pokreta kršćanskih radnika g. Carlo Costalli, pozdravivši sve nazočne istaknuo je važnost ovakvih događaja koji promišljaju jednu suvremenu temu od velike društvene važnosti. Uz prof. Topića bili su i g. Riccardo Turrini Vita, generalni direktor sektora obrazovanja pri Ministarstvu pravosuđa i novinar „Il Foglia“ g. Giulio Meotti.

Nazočne je zatim pozdravio i predsjednik HKD-a Napredak prof. dr. Franjo Topić, uputivši skupu prigodno predavanje, čestitavši organizatorima skupa mali jubilej. Konstatirao je kako je tema Islama kao političkog problema izazova te vrlo aktualna. Danas je možda najveća globalna tema upravo odnos između Islama i Zapada, pri čemu se Zapad često koristi kao sinonim za označavanje kršćanskih zemalja, rekao je mons. prof. dr. Franjo Topić.

topic rim

Članovi Međunarodnog opservatorija kardinala Van Thuana dobro su razumjeli važnost ove teme, posebice za Europu, istaknuo je prof. Topić, te kako nekoliko autora izvješća upravo napominju kako Europa odbija upoznati Islam, osobito u ispravnom doktrinarnom smislu.

Nekoliko autora je zabilježilo da se Katolička crkva ne bavi problemom političkog Islama i da se ne bavi tim pitanjem. Izvješće se ponajprije kreće putem međureligijskog dijaloga te u tom smislu, Izvješće ispunjava ovu prazninu socijalnog nauka Crkve. Ovo izvješće nudi pregled religijske situacije u gotovo cijelom svijetu, uvijek sa stajališta socijalnog nauka Crkve. Nije moguće čak nabrojati sve teme, ali se treba fokusirati na one najznačajnije.
Prof. dr. sc. Topić je istaknuo kako kršćani i muslimani čine gotovo polovinu svjetske populacije. Također je istaknuo da dolazi iz povijesnog, kulturnog i društvenog miljea, u kojemu vjernici muslimanske vjeroispovijesti predstavljaju relativnu većinu bosanskohercegovačkog društva te je stoga potreba za dijalogom vrlo važna. Podsjetio kako je dio svoje akademske karijere posvetio proučavanju Islama te predavanjima o istome pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Također, preko HKD Napretka i osobno sam bio u prilici voditi teoretski i praktični dijalog sa svim vjerskim denominacijama prisutnim u Bosni i Hercegovini, ne samo muslimanima već i pravoslavnima i židovima, rekao je prof. Topić.

Navedene pozitivne prakse u suprotnosti su s instrumentaliziranjem religije, primjerice korištenje religije kao pogonskog goriva za ratne radnje. Ne postoji “sveti rat”, postoji samo “sveti mir”, istakao je ovom prigodom, prof. dr. Franjo Topić. Prof. Topić je govorio i o važnosti ekumenskih nastojanja pape Franje, iako, porijeklom Argentinac, nije imao direktni kontakt s Islamom u svojoj domovini. Četiri papinska susreta s najznačajnijim svjetskim vođom sunitskog Islama Ahmadom Muhammedom Al-Tayyibom, rektorom Sveučilišta Al-Azhar u Kairu, imala su za cilj zajednički rad u izgradnji mira protiv fundamentalizma i ekstremizma.

Posljednji sastanak, podsjetio je prof. dr. sc. Topić, održan je na Međunarodnoj konferenciji o ljudskom bratstvu, koju je u Abu Dhabiju (4. veljače 2019.) organiziralo Vijeće starijih muslimana, koje okuplja više od šest stotina članova različitih vjerskih zajednica. Papa i Veliki imam potpisali su dokument o ljudskom bratstvu, za svjetski mir i suživot. U preambulama se naglašava da “vjera navodi vjernika da u drugom vidi brata koji će biti podržan i voljen.” Od vjere u Boga, koji je stvorio svemir, stvorenja i sva ljudska bića – jednaka za Njegovu milost – vjernik je pozvan izraziti to ljudsko bratstvo, čuvajući stvaranje i cijeli svemir i podržavajući svaku osobu, pogotovo najsiromašnije“. Polazeći od te transcendentne vrijednosti, Dokument govori o problemima suvremenog svijeta kao što su, na primjer, znanstveni i tehnički napredak, digitalno doba, masovni mediji, komunikacije. Zatim se bavi društvenim ranama poput siromaštva, ratova, utrka u naoružanju, korupcije, moralne degradacije, terorizma itd.

Pozovite sve ljude koji “nose u srcu vjeru u Boga i vjeru u ljudsko bratstvo” da se ujedine i rade zajedno na izgradnji “kultura uzajamnog poštovanja, u razumijevanju velike božanske milosti koja čini sva ljudska bića braći”, naglasio je prof. Franjo Topić. Samo se tako, istaknuo je prof. Topić možemo nadati dobroj budućnosti Europe i uspješnom dijalogu.

Za Posavinu.org piše Anto Pranjkić