Anto Pranjkić
Typography

ZAGREB - Tijekom jučerašnjega dana, 14. ožujka, prestalo je kucati srce generala Petra Stipetića, velikog vojskovođe HV, koji je u nekoliko navrata Hrvatskoj državi priskrbio veliko slavlje, pogotovo za vrijeme Domovinskoga rata, kada je kao jedan od najviših dužnosnika HV doživio predaju 21. kordunskog korpusa i tako doprinio konačnoj pobjedi Hrvatske vojske i slobodi neovisne Hrvatske.

Piše: Anto Pranjkić

Nama u Posavini ime ovoga čovjeka ostat će u posebnom sjećanju, jer se radi o viskom dužnosniku HV, koji je prvi rekao istinu o padu Bosanske Posavine. Jasno i glasno je i za hrvatske medije govorio o razlozima pada Bosanske Posavine. Novinarima Nacionala je tako govorio da je od strane hrvatske državne politike   u dva navrata bio spriječen presjeći posavski koridor, kojega su srpske strane koristile za prijevoz streljiva, nafte i oružja, iako je vojnički bio siguran u uspjeh. Nakon pada Posavine general Stipetić je bio marginaliziran, ali je nakon razgovora s predsjednikom Tuđmanom vraćen na profesionalne dzužnosti, što je, ispostavit će se kasnije, bio odlučujući i veličanstveni potez Franje Tuđmana, jer je Stipetić pokazao odlučnost, znanje i profesionalnost i uz Antu Gotovinu i neke druge generale bio ključni tvorac vleike vojne pobjede. No, predsjednik Tuđman je tražio da Stipetić napiše izvješće o Posavini, što je on i učinio. Do tada, pune dvije godine bio je optuživan da je odgovoran za pad Posavine.

general stipetic1

Izvješće generala Stipetića o situaicii u Posavini pokazalo je, utvrdit će se, neke abnormalne stvari, ali i česte konotacije i priče u kuloarima o tzv. "svjesnom" padu Bosanske Posavine. U svom izvješću general Stipetić je u kratkim crtama obrazložio što je prouzročilo pad velikog dijela teritorija Bosanske Posavine. Prozvao je političko vodstvo Slavonskoga Broda na čelu s Jozom Meterom za izravno miješanje u zapovijedanje  Operativne zone "Posavina" što je imalo za posljedicu pad većeg dijela Bosanske Posavine. Nazvao je to izdajom i diverzijom, jer je to rukovodstvo imalo izravan utjecaj na 108. slavonskobrodsku brigadu HV, koja se povukla preko Save.

General Stipetić je i 2007. godine medijima potvrdio da misli da su razlozi  pada Posavine bili političke prirode i da je bilo pararelnog zapovijedanja od strane političkih struktura i kriznih stožera što je bilo neprihvaljtivo s vojnog gledišta.

U tom svom izvješću kojega je 1994. godine predao predsjedniku Tuđmanu general Stipetić se osvrnuo i na nazočnost pokojnog generala Slobodana Praljka u Posavini. Citiramo: " Bio sam u obilasku postrojbi u bosanskoj Posavini kad sam iznenada naletio na Slobodana Praljka. Tad je Praljak bio pomoćnik ministra obrane Gojka Šuška. Pitao sam ga odkud on ovdje i što radi.  Odgovorio mi je kako je dečkima donio "zolju" što mi je bilo neobjašnjivo, jer se pomoćnik ministra obrane pojavljuje na bojištu, a ja nemam pojma o tome. Praljak mi je rekao da ima još posla pa je tako otišao na položaje 109. brigade koja je potom ubrzo napustila položaje na njegov nagovor," istakao je, između ostalog,  general Stipetić u svom izvješću o situaciji u Posavini za vrijeme boravka na tom području, a kojega je predao 1994. godine predsjedniku Hrvatske pokojnom Franji Tuđmanu.

General Petar Stipetić rodio se 1937. godine u Ogulinu. Završio je  Vojnu akademiju konpnene vojske JNA. U rujnu 1991. godine na poziv doktora Franje Tuđmana stao je u obranu Republike Hrvatske. Jedno vrijeme bio je zadužen za našu Posavinu, a koja mu je "priuštila" mnogo osobnih problema, ali je isticao kako je ponosan što je ostao dosljedan svom vojničkom i ljudskom zadatku u Posavini. Često je isticao bez dlake na jeziku činjenice i detalje svega što se zbivalo. I kad je obnašao najviše dužnosti u HV nije mijenjao svoje mišljenje o Posavini.

general stipetic

Osobno sam upoznao generala Stipetića kada sam kao novinar HVG radio jedan intervju. Iako je bio profesionalac vojnik, imao je sluha za obične male ljude. Raspričali smo se i pričali tri i pol sata iako je bilo najavljeno pola sata. Kada sam mu na kraju razgovora rekao da mi je žao što je izgubio vrijeme, rekao mi je da nije ništa izgubio nego dobio. Volio bih, rekao je, da imam više vremena za male ljude, da se mogu smijati i radovati. Umro je kako je i živio, skromno, ponosno i dostojanstveno. Za bosansku Posavinu dao je nemjerljiv doprinos. Prije svega, kao stručan profesionalni vojnik, a potom i kao čovjek koji se nije libio reći istinu. Generale, počivao u miru Božjem!

Za GIP piše: Anto Pranjkić