Anto Pranjkić
Typography

IMALI SMO DOSTOJANSTVO U RATU. NEDAJMO DA NAM GA UZMU U MIRU. Gledam i slušam. Ne mogu vjerovati. Kako smo se samo srozali? Niti jednu sjednicu Sabora, koji bi trebao biti mjesto dostojanstva i ponosa, kulture i visoke samosvijesti svih nazočnih, ne možemo pogledati i poslušati, a da ne vidimo bahatost, nekulturu, nemogućnost normalnog političkog komuniciranja.

Ali...
Sve to na stranu. Sjetio sam se 1995. godine i akcije Hrvatske vojske u Šipovu. Stojim pored generala Krstičevića. Gledam ga. Normalan i mlad čovjek. Miran. Spokojan. Sa zarobljenicima lijepo razgovara. Ulijeva im nadu. Nas, hrvatske vojnike, potiče, daje moral. S nama je od prvog do posljednjeg trenutka. Raduje se. Veseli. Tuguje. Čovjek.

krsticevic 900

Naravno da sam razočaran današnjim odnosom prema tom čovjeku u Hrvatskom Saboru. To nije napad na Damira Krstičevića, političara. To su bili napadi na vojnika i branitelja, koji je lio znoj za našu Domovinu. Nije zaslužio ovakve scene. Ne zaslužuju niti drugi branitelji blaćenje i ponižavanje.

Može li u ovoj zemlji nešto se dogoditi a da mi na križ ne razapinjemo.. Promislimo svi zajedno jesmo li se borili za Sabor u kojemu nema niti malo dostojanstva prema braniteljima? Može li se bar na trenutak zaboraviti politika i bar dostojanstveno raspravljati?

Jesmo li i mi, branitelji, toliko zastranili da udaramo jedan na drugoga? Volio bih da hrvatski Sabor bude hrvatski Sabor a ne kazalište, jer mislim da imamo dovoljno i kazališta i komedija. Pustimo generala na miru. Neka radi svoj posao. Mandati i onako brzo prođu. A general Krstičević je zaslužio da se barem prema njemu, ponaša moralno i časno. Generale, nisam naučio vidjeti suze u tvojim očima. Digni glavu. Nisi sam.

Za Posavinu.org piše Anto Pranjkićkrsticevic