Anto Pranjkić
Typography

Na jednom mjestu okupila se društvena, politička i kulturna elita mađarskih Hrvata Pomurja, među kojima smo mogli vidjeti i predsjednika Hrvatske državne samouprave gospodina Ivana Gugana, konzula Republike Hrvatske u Nagykanizsa počasnog konzula dr. Atilu Kosa, ali i drage prijatelje i susjede iz Republike Hrvatske: dožupana Međimurske županije i načelnika općine Goričan Marija Mohorića. Svi nazočni mogli su čuti splet prelijepih tradicijskih pjesama mađarskih Hrvata iz Pomurja, njihove narodne nošnje i dio običaja, ali i kušati njihove izuzetne kulinarske proizvode.

U pitomom malom Serdaheju u blizini mađarske granice s Republikom Hrvatskom bilo je izuzetno veselo i radosno 05. siječnja ove godine. Naime, u organizaciji načelnika tamošnje općine Stjepana Tišlera upriličena je promocija zbirke pjesama “Odlazim u morske tišine” poznate poetese i članice Društva hrvatskih književnika iz ovoga mjesta Jolanke Tišler. U nazočnosti velikoga broja ljubitelja lijepe pisane riječi ali i zvaničnika hrvatskoga naroda u mađarskim institucijama zbirku su predstavili Zorica Prosenjak Matola i prof. dr. sc. Smiljana Zrilić, zamjenica pročelnice Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru.

Članici Društva hrvatskih književnika ovom prigodom potporu je dao i predsjednik društva profesor Đuro Vidmarović, koji je u svom pozdravnom govoru izrazio važnost onoga što je zabilježeno, jer, prema njegovim riječima, ono što nije zapisano će nestati:

- Zato je objavljivanje zbirke poezije kolegice Jolanke Tišler jedna divna stvar, koja ne nadilazi samo njezine osobne ambicije, nego postaje svojina i Hrvata u Mađarskoj i dakako hrvatskoga naroda u cjelini.

madarska

Poznajem ju mnogo godina, od trenutka kada je na sebe skrenula pozornost naše književne kritike na svoj književni opus, pogotovo na književni kajkavski govor pomurskih hrvata, kojega je ona pretvorila u svojevrnsu književnu liriku. Društvu hrvatskih književnika je izuzetno važno održavati i podržavati sve kolege koji žive izvan matičnog jezičnog prostora, pa tako i kolege koje žive i rade u Mađarskoj. Književnici su za manjine vrlo važne osobe i dragocjene osobe, jer oni čuvaju književni jezik i ne samo da ga čuvaju, nego ga čuvaju i na literarnoj razini. Ona manjina koja nema svojih književnika je osuđena na polaganu asimilaciju. Kolegica Jolanka je svoj život provela kao prosvjetna djelatnica što je vrlo važno, između ostaloga kazao je profesor Đuro Vidmarović, predsjednik Društva hrvatskih književnika.

Recenzentica i predstavljačica ovog djela prof. dr. sc. Smiljana Zrilić je, istaknula snagu objavljenih pjesama ističući kako se pjesme pjesnikinje Tišler čitaju bez stajanja, od prve do posljednje, jer pričaju o jednom životu, koji ne može stati, koji teče i kojeg Mura nosi do obala mora.

- U beskrajnom moru riječi pjesnikinja bira samo one najljepše, mirne i tople poput bonace i oseke. Ne mogu ne zabilježiti: da miriše val srebrnim sjajem pored franjevačkog samostana na Školjiću. Čarobno slaganje riječi, slika i opisa zvukova. More, bilo plavo, bilo mirno, uzburkano, valovito ili tamno i olovno, vječni je motiv brojnih pjesama, ljubavnih, domoljubnih, rodoljubnih, veselih i tužnih, ali u Jolankinim pjesmama more diše i šumi drugačije, zaštićeniji je , vječno čuvani i najočitiji simbol Hrvatske u čistom srcu pomurske duše, kazala je, između ostaloga profesorica Zrilić.

Zorica Prosenjak Matola je, govoreći o zbirci, kazala kako je Jolanka Tišler jedna mirisna kajkavska ruža, koja je kao brušeni dijamant, oduvijek blistala beskrajno. Bijela je i čista aura oko nje, ne pušta blizu sebe ljutnje, tuge i boli:

- U duhu, mislima i riječima njezinih pjesama i proze se krije istinska sudbina, trenutni i vječni osjećaj, bol, beskrajna radost i tuga, sreća i ljubav, vjera u Boga i ljudsku dobrotu, svi ljudski osjećaji, cijeli život, kazala je Prosenjak Matola.

Bilo je jako lijepo protekle subote u Serdeheju na promociji zbirke poezije Jolanke Tišler. Na jednom mjestu okupila se društvena, politička i kulturna elita mađarskih Hrvata Pomurja, među kojima smo mogli vidjeti i predsjednika Hrvatske državne samouprave gospodina Ivana Gugana, konzula Republike Hrvatske u Nagykanizsa počasnog konzula dr. Atilu Kosa, ali i drage prijatelje i susjede iz Republike Hrvatske: dožupana Međimurske županije i načelnika općine Goričan Marija Mohorića. Svi nazočni mogli su čuti splet prelijepih tradicijskih pjesama mađarskih Hrvata iz Pomurja, njihove narodne nošnje i dio običaja, ali i kušati njihove izuzetne kulinarske proizvode.

Za Posavinu.org piše Anto PRANJKIĆ