Anto Pranjkić
Typography

Sastanak kojega je inicirao Konzul Republike Hrvatske u Banja Luci Zoran Piličić, a organizirao dopredsjednik Republike Srpske Josip Jerković na kojem su dužnosnici iz reda hrvatskoga naroda u vlastima Republike Srpske razmijenili mišljenja s predsjednikom udruge Altruist Mirko Pandžom, prema njegovim riječima, ne ulijeva nadu u rješavanje gorućih problema hrvatskoga naroda koji živi na području Republike Srpske.

Naime, mediji su izjavili kako je 10. ožujka u Uredu dopredsjednika RS Josipa Jerkovića održan sastanak na kojem se raspravljalo o mogućnosti pružanja potpore u provođenju projekata koji se odnose na unaprjeđenje kvalitete života Hrvata na području Prijedora, ali i općenito na području RS kao i projekata održivog povratka i stambenog zbrinjavanja. Iako su se sugovornici, među kojima su, pored nabrojanih, bili i predsjednik Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS Ivo Mijić te pomoćnik Republičkog sekretara za raseljene osobe i migracije RS Dragan Juričević, usuglasili da ovaj prostor u budućem periodu treba puno više pomagati kroz projekte obnove, održivog povratka, pomoć u radu udruge i to kroz instituciju u Vladi RS, predsjednik Altruista je skeptičan:

mirko pandzajpg

- Sastanak je organiziran sa željom da dođemo do zaključka da će Hrvati ovog područja i dalje biti prepušteni sami sebi ili će se po tom pitanju nešto početi raditi, kaže Pandža i ističe kako je stekao dojam kako predstavnici Hrvata u institucijama Republike Srpske misle da institucije u tom entitetu ne rade posao ravnopravno te da se po pitanju prava Hrvata ne radi onoliko koliko je potrebno:

- Moj je dojam kako su oni tu nemoćni, kaže Pandža i ističe kako su Hrvati Prijedora dobili nesebičnu potporu konzula Piličića te se nada da će on pomoći kako bi se krenulo s “mrtve točke”.

Prema riječima gospodina Pandže sastanak je iskorišten i za iznošenje jasnije potpore Hrvatima Ivanjske oko projekta izgradnje autoceste Banja Luka – Prijedor:

- Narod je na javnoj raspravi kazao svoje. Sada je važno učiniti sve da se njihovi zahtjevi uvaže, a ti su zahtjevi utemeljeni na pravu, pravdi i istini, kaže naš sugovornik.

On ističe i nastup neovisnog zastupnika Ivice Mišića u Saboru RH u kojem je govorio o ovom problemu, ali i problemu ceste u Garevcu. Koristi prigodu da javno kaže kako je Mišić pozvao premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića da dođu u Prijedor i na licu mjesta vide probleme s kojim se susreću Hrvati na ovom području. Narod Prijedora ih željno očekuje, a to bi, prema njemu, bila jasan “ vjetar u leđa” hrvatskim predstavnicima u organima vlasti Republike Srpske.

Za Posavinu.org piše: Anto PRANJKIĆ