Anto Pranjkić
Typography

U ovo predizborno vrijeme nekako se sve više čuje kako se treba ostvariti povratak u našu lijepu Posavinu i Republiku Srpsku, pa i Središnju Bosnu. Znamo da su ti dijelovi BiH bili najoštećeniji u Domovinskom ratu a poslije rata i najzapostavljeniji. Vrijeme je da se to stanje konačno krene mijenjati.

Kada prođete Doboj i od Šešlija krenete prema Brodu zamijetit ćete pustoš, zarasle ostatke kuća, korov… Sve je to ostalo još od 90-tih godina, a po tom pitanju se malo gotovo ništa ne radi. Vrijeme je da se malo maknemo od samih sebe, zasučemo rukave i krenemo u obnovu. Nedopustivo je da se nakon 28 godina ljudi iz sela u okolici Dervente, Broda, Modriče, Šamca ne mogu vratiti svojim kućama zato što im domovi nisu obnovljeni. Jasno je da se radi o ljudima koji nemaju sredstva za obnovu.

porusene posavske kuce 900

Krenete li kroz sela odžačke općine vidjet ćete moderne kuće, pokošena dvorišta, uređene javne objekte i okoliš. Posavski je čovjek vrijedan i onaj koji ima sam će uložiti i obnoviti, ali onaj tko nema, nema odakle. Takvima treba pomoći. Je li moguće da nakon 28 godina od ratnih stradanja nitko tim ljudima nije našao potrebno da pomogne i da se vrate svojim kućama.

Bezuvjetno svima nam treba biti želja da ljude konačno vratimo domovima te da im pokušamo omogućiti održiv i dostojanstven povratak i život dostojan čovjeka. Ne možemo se izvlačiti da nismo mogli. Mogli smo, ali nismo htjeli, a zašto, gospodo?

Možda postoji nešto neraščišćeno iz povijesti.

Ako postoji to treba riješiti i narod vratiti njihovim kućama. Ono što ih još ne vraćamo u mrtvačkim sanducima. Nije pošteno.

porusene posavske kuce 1024

Negdje se daju silni novci na nekakve manifestacije i kojekakve skupove a ljudima u Posavini još kuće nismo niti obnovili. Sramotno i žalosno! Vrijeme je da se sve to konačno mijenja. Uvjeren sam da možemo i hoćemo, ako budem uspio ući u Sabor Republike Hrvatske nastavit ću zalagati se za naše siromašne ljude i starijima pomoći da osiguraju krov nad glavom na svom ognjištu da i bude lakše umrijeti te da im se tragovi ne zatiru.
Hrvatska država mora biti puno učinkovitija u obnovi i povratku. Nedopustivo je da mi sad 2020. godine, 25 godina poslije Domovinskoga rata, pričamo o tome. Da nije komično bilo bi tragično poručuje Saborski zastupnik i neovisni kandidat HDZ-a za XI. Izbornu jedinicu Ivica Mišić.

Za Posavinu.org piše Anto Pranjkić