Anto Pranjkić
Typography

Iz dana u dan pratim dešavanja vezana za aktualna politička pitanja u Republici Hrvatskoj. Čovjek se ne može čudom načuditi koliko se stvari i inicijativa pokreće a da nisu prethodno dobro pripremljene i analizirane. Normalno
je, kada čovjek ulazi u neki projekt, kada želi riješiti neko pitanje, kako je važno analizirati potrebu, sagledavati činjenice koje mogu doprinijeti ili otežati određeni projekt.

Piše: Anto Pranjkić

Anto pranjkicTo se u poslovnom organizacijskom svijetu zove tkz. analiza SWOT, koja sadrži aspekte a koji će kasnije odrediti cijeli tijek događaja. Žalosno je što su se u RH, pa i BiH, sva pitanja svela na osobnu razinu.

Mjesecima pripremano pitanje opoziva dopredsjednice Vlade RH Martine Dalić Vlada RH je rezolutno odbacila. To je bilo i očekivano. No, postavlja se pitanje, da li su pokretači ovog pitanja uistinu cijelu stvar dobro pripremili ili se sve svodi na medijsko prepucavanje i neargumentirano prijevremeno zaključivanje te donošenje odluka i poteza koji u konačnici ne samo da ne donose uspjeh, nego jednostavno “padaju” u vodu.Oporba je optužila Martinu Dalić kako je u nekoliko navrata obmanula javnost tvrdeći da protivnici gradnje termoelektrane na brani Peruća odbijaju investicije i šire netočne informacije. U oporbenom prijedlogu za opoziv ministrice Dalić, međutim, glasi, kako je “potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva u nekoliko navrata javno se zalagala za izgradnju termoelektrane na rijeci Peruči”. Čitajući ovaj dio teksta, jedna se strana slatko nasmijala, a druga zabila autogol. Prva strana je Vlada RH, koja je, cijelu stvar “okrenula” na svoj mlin, ističući nepismenost i elementarno nepoznavanje geografije onih koji su to napisali. Naime, s druge strane, onaj koji je pisao ovaj prijedlog, a kasnije se i sam javio(Nikola Grmoja) i ispričavajući se potvrdio je kako je autor toga teksta. Ljudski je pogriješiti, ali i ispričati se. No, tim priznanjem Nikola Grmoja iz MOST-a, jasno je dokazao da se nije vodilo o pripremi i analizi cjelokupnog problema, nego se navrat na nos pokušalo “presuditi” ministrici Dalić.

Ovim tekstom nije mi cilj stavljati se na stranu ministrice Dalić, nego pokušati pojasniti gdje “leži zeko” kada su u pitanju dobre i kvalitetne inicijative i njihovi neuspjesi. Uspješni ljudi u svijetu kažu da je dobra priprema već 90 posto odrađenoga posla. No, u ovom i mnogim drugim slučajevima do rezultata se ne dolazi, jer se sve svodi na osobne obračune, obračune imenom i prezimenom, bez dobrog sagledavanja cijelog činjeničnog stanja. Prisjetimo se samo svojevremene hajke na ministra obrazovanja Pavu Barišića. Čovjek je prošao kroz “scile i Haribde”, a na kraju ništa se spektakularno nije dogodilo. No, on više nije ministar.

Na današnji dan, Veliki Petak, ne možemo se a ne osvrnuti na kršćanski postulat, koji kaže kako bratu i sestri treba ukazati na propust ali u bratskoj ljubavi. Možda je ovo prigoda da se svi zapitamo može li se riješiti neki problem u Hrvatskoj, ali da se “glave sijeku” tek kad se sve raščisti. Ministrica Martina Dalić i bivši ministar Barišić bave se politikom dugi niz godina i ona na ovakve stvari su već odavno navikli, ali ako želimo da se u hrvatskoj politici i životu pojavljuju mladi i pošteni političari, onda se moramo svi zajedno zapitati: Nije li ovakav način političke borbe zapravo nepošten i nekorektan i nije li ovo način kojim ubijamo volju i moral onima koji bi možda svojim potezima, mladošću, znanjem, zalaganjem i kreativnošću ove prostore učinile konkurentnim za ljepši i čovjeka dostojan život.

Za Posavinu.org piše Anto Pranjkić