Anto Pranjkić
Typography

- Gledajući današnji prijedlog i rasterećenje obrtnika koje donosi ovaj Zakon moram izraziti svoje zadovoljstvo. Također, dobra je stvar što će granica prelaska iz obrta u poduzeće biti povećana na sedam i pol milijuna kuna prometa, što pomaže obrtniku da ne mora odmah mijenjati administrativni status, što sa sobom nosi i novu administraciju, kazao je Mišić

Vrlo zanimljiva bila je ovotjedna rasprava o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrtu, a u kojoj se dalo primijetiti ogromna razlika oko onih saborskih zastupnika koji djeluju kroz realni i onih koji djeluju kroz javni sektor. Naime, obrazlažući i dajući svoje opaske na prijedlog ovog Zakona kao poduzetnik i obrtnik neovisni zastupnik ivica Mišić je primijetio da nije jednostavno biti obrtnik, kazavši, između ostaloga, kako je odgovornost ulaska u svijet obrtništva i obrta prilično kompleksna.

- Taj čovjek odgovara svojom imovinom i svim onim što unosi u svoj obrt i sve ono što će mu kroz obrtništvo donijeti probleme, kazao je Mišić i konstatirao kako je i u ovom segmentu u našoj zemlji glavni problem zapravo politika, jer, prema njemu, mnogo je ugodnije sjediti i u Saboru i u nekim drugim političkim tijelima. Obrazložio je to sljedećim riječima:

ivica misic

- Ako život gledamo iz svijeta politike, onda znamo da se plaće javnog sektora , pa i političara osiguravaju putem proračuna, a političari se onda mogu pokazivati kao veliki, a u suštini nisu ništa dali narodu. Samo uzimaju. Ja sam s ministrom Marićem raspravljao o ovom prijedlogu i govorili smo kako bismo obrtnicima trebali dići plaću na 5.000 kn, kako bi se manje davalo državi i kako bi obrtnici imali više sredstava za sebe. No, ministar Marić tada to nije prihvatio. Međutim, gledajući današnji prijedlog i rasterećenje obrtnika koje donosi ovaj Zakon moram izraziti svoje zadovoljstvo. Također, dobra je stvar što će granica prelaska iz obrta u poduzeće biti povećana na sedam i pol milijuna kuna prometa, što pomaže obrtniku da ne mora odmah mijenjati administrativni status, što sa sobom nosi i novu administraciju, kazao je Mišić i nastavio govoriti kako vidi da ovaj proces ide u dobrom smjeru, ali da će sve ovo trajati najmanje desetak godina u kojima će se obrtnicima stvoriti sigurnost te je kazao da politika mora biti svjesna da obrtnik mora biti u takvoj situaciji da može vjerovati politici i političarima.

- Zašto? Pa, evo vidimo i u ovom Saboru postoji veliki populizam. Ispada da je najbolje sjediti u ovom Saboru, pričati i imati dobru plaću. Dakle, mnogo je onih koji nikada ništa nisu radili nego su zasjeli u Sabor i ni dana nemaju na tržištu, kazao je Mišić i svojom izjavom izazvao zastupnika SDP-a Gordana Marasa, koji je cijelo vrijeme Mišićeva izlaganja dobacivao i nije zaradio opomenu stranačkog kolege dopredsjednika Sabora Siniše Hajdaš Dončića koji je predsjedavao sjednicom u tom trenutku. Maras je pokušao lažima isprovocirati Mišića kazavši kako je Mišić bio član Živog zida, stranke Most, a da je sada u HDZ-u te cijelu raspravu o ovom važnom pitanju pokušao prebaciti na stranačko prepucavanje i politiziranje.

VAŠ NOVI DOM                     Reklama
Stan u urbanoj Vili
Sve informacije na mobitel:+387-63-389 128
Stan u urbanoj Vili
Sve informacije na mobitel:+387-63-389 128
Novosagrađeni objekt Odžak
Sve informacije na mobitel:+387-63-389 128
VAŠ NOVI DOM
Sve informacije na mobitel:+387-63-389 128
VAŠ NOVI DOM
Sve informacije na mobitel:+387-63-389 128

 

Mišić mu je odgovorio kako nije bio niti je član niti jedne od spomenutih stranaka, a da ga je predsjednik HDZ-a Andrej Plenkovićpozivao u stranku. No, on to nije prihvatio, ali podržava svaki dobar prijedlog, koji dolazi od Vlade.

Zastupnik Marko Vučetić je zapitao Mišića zašto diže realni sektor do razine svetosti i razine nadređenosti politici, jer, kako je rekao, to nije tako, jer, prema njegovim riječima, politike određuju dinamizam na tržištu. Također je zastupnik Vučetić kazao kako je obrtništvo jedan vid izumirućih aktivnosti, jer mnogi poduzetnici zbog društvenih i gospodarskih promjena neće postojati, nego će kao fluidna stvarnost nestati.

Ovo proročansko mišljenje zastupnika Vučetića Mišić je kazao kako razumije, jer jedan profesor ne može razumjeti obrtnika, a obrtnici dobro znaju kako zarađuju “kruh” te im svaka olakšica dobro dođe, a onima koji tu olakšicu donesu ljudski je reći hvala.

Zastupnik Žagar se također uključio u raspravu govoreći o velikom broju poduzetnika koji su bili, kako reče, mangupi, dobili javne poslove i nisu platili poreze niti državi niti doprinose za radnike te da nisu svi obrtnici isti.
Mišić mu je odgovorio kako se od početka zalaže za pravnu državu i da svi oni koji su radili nečasne radnje za iste trebaju i odgovarati. Kazao je da mu jako smeta kada neki političari koji ne vode financije u zemlji kažu kako država ima novca.
- Zanima me kako znaju, pita se Mišić i napominje da je u hrvatskoj državi bilo puno manipuliranja i nedopustivih radnji počevši od 40 milijardi poreza koje nisu plaćene. Netko to mora istražiti i sankcionirati, zaključivši ovaj dio rasprave kazao je zastupnik Ivica Mišić.

Za Posavinu.org piše: Anto PRANJKIĆ