Anto Pranjkić
Typography

Prije nekoliko dana u Brčkom je održan deveti sastanak zvaničnika iz reda hrvatskoga naroda, a prema riječima domaćina skupa, dogradonačelnika Brčko distrikta dr. Ante Domića, uz uobičajene teme o dostignućima i aktualnoj situaciji u procesu rješavanja unutarnjih političkih pitanja u BiH, kao i razgovora o infrastrukturnim problemima i projektima od značaja za prostore na kojima žive Hrvati, ovom se prigodom razgovaralo i o poljoprivredi, a gost sastanka bila je i izaslanica premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i ministrica u njegovoj vladi Marija Vučković.

Prema riječima brčanskog dogradonačelnika razgovaralo se i o važnim projektima prekogranične suradnje i onomu što se može zajednički s Republikom Hrvatskom učiniti kako bi se podignuo standard življenja u BiH. Uz nazočnost Predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne Skupštine BiH dr. Dragana Čovića predstavljen je i projekt potpore malim i mladim poljoprivrednim proizvođačima.

sastanak orasje

Već više od godinu dana izabrani zvaničnici iz reda hrvatskoga naroda (gradonačelnici, načelnici, predsjednici županjijskih vlada i drugi) povremeno se sastaju i razgovaraju na određene teme, što im omogućuje upoznavanje, razmjenu iskustava i zajedničko traženje rješenja za probleme u njihovu svakodnevnom funkcioniranju. Uz predstavnike hrvatskoga naroda u BiH na tim sastancima redovito sudjeluju i zvaničnici Republike Hrvatske predvođeni državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonkom Milasom i njegovim suradnicima. Sukladno temama razgovora i potreba sastancima su nazočni i resorni ministri iz Vlade Republike Hrvatske, čime se postiže sinergija jednog naroda koji živi u dvije Domovine.

-Većina nazočnih aktivno je sudjelovala u razgovorima te su doneseni određeni zaključci koji će pomoći da se postojeći infrastrukturni projekti ubrzano realiziraju kako bi se na adekvatan način riješila „uska grla“ na graničnim prijelazima. Dotaknulo se i pitanje izgradnje novog kao i rekonstrukcija postojećeg mosta Brčko - Gunja u samom centru gradu, kazao je domaćin sastanka, brčanski dogradonačelnik dr. Anto Domić, ističući kako je na ovom sastanku vrlo važna nazočnost ministrice poljoprivrede RH, koja će doprinijeti da se posebnim programom za mlade poljoprivredne proizvođače nadopune programi za poljoprivredu.
Ministrica Marija Vučković je pojasnila što znači program potpore malim i mladim proizvođačima, a prema njezinim riječima radi se o programu bespovratnih potpora uz prenošenje znanja u poznavanju europskih institucija, akreditacija i paketa za pomoć, a svu stručnu potporu pružat će Savjetodavna služba Ministarstva poljoprivrede RH.

domic

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas je još jednom naglasio vrijednost sastanaka zvaničnika iz hrvatskoga naroda u BiH i RH te istaknuo kako je ta inicijativa zaživjela kao i to da na najbolji mogući način spaja jedan narod koji živi u dvije države, dvije domovine, gdje se pokušava kroz sva područja ljudskog života naći rješenja te osigurati i stvoriti uvjete angažiranjem svih potencijala od Posavine do Hercegovine. Naglasio je kako je to neprocjenjivo u trenutku kada imamo problem osjetljivih pitanja za Hrvate u BiH te kada imamo i širu problematiku na svjetskoj razini vezanu za sve što se dešava u Ukrajini, te stoga, prema njemu, moramo biti obazrivi i paziti što nam se događa u okruženju.

-Moramo jedni s drugima ostvarivati suradnju, kao i što jaču povezanost kako bi doista mogli živjeti na područjima na kojima živimo. To je preduvjet za opstanak svih onih koji trebaju tu ostati, koji su se tu rodili i za koje vjerujem da će doprinijeti da sav ovaj prostor, te granica koja je duga preko 1000 kilometara bude što mekša, kako bi i jedni i drugi mogli ovdje živjeti, naglasio je državni tajnik i objasnio kako će u projektu potpore malim i mladim poljoprivrednicima akcent biti baš na mladima, a kakav će natječaj biti još će se dogovoriti, kako bi se doista napravilo najbolje rješenje ovisno o prostoru i potrebama područja na kojima žive Hrvati, ali ne samo Hrvati nego svi u BiH, tako da krajnji rezultat bude mogućnost stvaranja radnih mjesta odnosno oživotvorenja onoga što ti ljudi ovdje žele.

 Tekst i fotografije: Anto Pranjkic/Glas Hrvatske/HRT