Anto Pranjkić
Typography

Po 11-sti puta do sada, Agencija za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske uz pomoć Hrvatskog memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskoga rata , organizira stručni seminar za učitelje i nastavnike povijesti na teme iz Domovinskoga rata, a koji se ove godine održava u Zadru. Radi se o strukovnom seminaru na kojem se obrađuju teme koje nisu dobro obrađene u udžbenicima, a u kojima zbog obimnosti sadržaja i ne mogu biti pokrivene sve točke iz Domovinskoga rata.

Piše: Anto Pranjkić

Ravnatelj Hrvatskog memorijalno dokumentacijskog centra iz Domovinskoga rata dr. Ante Nazor je za Hrvatski radio izjavio da se na ovim seminarima nastoji spojiti znanstvenike i sudionike Domovinskoga rata.

- Na seminare dođu i generali koji su sami vodili određene operacije tijekom Domovinskoga rata,a svi izlagači moraju teme imati tako prilagođene da su temeljene na izvorima, tako da je ovo jedinstvena prigoda nastavnicima povijesti, ali i svima drugima koji se bave istraživanjem Domovinskoga rata, kako bismo na jednom mjestu čuli aktivne sudionike, svjedoke i znanstvenike, kaže dr. Nazor i ističe da široj javnosti nije poznato da se ovako ozbiljno radi s nastavnicima povijesti o temama iz Domovinskoga rata, a to zapravo govori da kod njih postoji interes za ove teme. Tako dolaze do dodatnog znanja i materijala, a koje onda mogu prenijeti svojim učenicima, istakao je ravnatelj Hrvatskog memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskoga rata dr. Ante Nazor.

ante nazor 900

Istina je da Domovinski rat nije u dovoljnoj mjeri zastupljen u školskim udžbenicima, a dr. Nazor razlog vidi u činjenici što se radi o našoj novijoj povijesti te da određeni događaji su još uvijek podložni dodatnom istraživanju. On je istakao da još uvijek postoji istina koja se temelji na percepciji. Ona se, prema njegovim riječima, nažalost, koristi i u znanstvenim krugovima, a to je neprihvatljivo, jer se ne slaže s onim što stoji u izvorima.

- Tako je na razini Europe objavljena čitanka u kojoj se Domovinski rat u BiH prikazuje na jedan način koji je, najblaže rečeno, u suprotnosti s činjenicama te su zato ovakvi skupovi neizmjerno važni, istakao je dr. Nazor i napomenuo kako se nastavnici povijesti na ovim skupovima direktno susreću s ljudima koji su sudjelovali u određenim povijesnim događajima. Istakao je seminar koji je održan prije dvije godine kada je tema bila “Uloga Hrvata u Domovinskom ratu u BIH”, a na kojem su predavači bili zapovjednici operativnih zona generali Šiljeg, Obradović i Sopta.

- Oni su na vjerodostojan način prikazali događaje i akcije kojima su upravljali, govoreći za Hrvatski radio, između ostaloga, kazao je dr. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog Memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskoga rata najavljujući stručni seminar za učitelje i nastavnike povijesti na teme iz Domovinskoga rata.

Piše: Anto Pranjkić