Anto Pranjkić
Typography

“Problemi oko nedopuštanja pravovaljanog i demokratskog pristupa nadgledanju prebrojavanja građanskih potpisa, koji su prikupljeni a u pvoodu Građanske inicijative za otkazivanje Istanbulske konvencije, nisu mali i oni su evidentni, jer Ministarstvo uprave od svega ovoga pravi lakrdiju”, izjavili su predstavnici Građanske Inicijative “Istina o Istanbulskoj” na tiskovnoj konferenciji koju su sazvali, jer Ministarstvo uprave sa svojim ljudima iz APIS-a je s potpisima moglo raditi što ih volja.

Piše: Anto PRANJKIĆ

“Znamo da ih imamo dovoljno, ali nam nedozvoljavaju da im pokažemo”, rezulutni su iz inicijative, i zato su zbog niza nepravilnosti ponovno Hrvatskom saboru podnijeli podnesak u kojem upozoravaju na brojne propuste i nepravilnosti učinjene u lancu, kako kažu, “šalji dalje”. Zahtijevaju stoga da se, zbog navedenih sumnjivih okolnosti i teških povreda demokratskih načela, potpisi vrate Hrvatskom saboru te da ih Sabor uputi na ponovnu provjeru, po mogućnosti Državnom izbornom povjerenstvu, uz promatrače građanske inicijative “Istina o istanbulskoj”.

Istanbulska 1024

Iz ove inicijative su predali zahtjev i Ustavnom sudu Republike Hrvatske u kojem traže održavanje javne rasprave u kojoj bi mogli iznijeti sve argumente o postupku provjere broja i vjerodostojnosti potpisa građana. Ovo su, kako u svom priopćenju kažu, zatražili jer je to pravo potvrdio Europski sud za ljudska prava.

O ovim aktivnostima inicijative obavještena je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, a od nje se očekuje u skladu s njenim ovlastima, aktivna i djelotvorna podrška u ostvarivanju demokratske procedure poštivanja volje građana, što u opisanim procesima provjere potpisa referendumskih inicijativa uopće nije učinjeno.

U ovoj inicijativi se pitaju a sukladno činjenici da prema popisu stanovništva u Hrvatskoj ima najviše 3.400.000 punoljetnih stanovnika, dakle, onih s pravom glasovanja, a najvjerojatnije i značajno manje jer se veliki broj ljudi u međuvremenu iselio iz Hrvatske. Postavlja se pitanje, ističu u GI “Istina o Istanbulskoj”, zbog čega Ministarstvo uprave tvrdi da ima 300.000 birača više nego što zaista ima? Pitaju se je li to njegovo priznanje da postoji više od 300.000 onih koji protuzakonito imaju prijavljeno prebivalište na mjestima gdje ne prebivaju? Oni ističu da sukladno tomu, ali i broju prikupljenih glasova daleko premašuju potrebitih 10 % potpisa od ukupnog broja stvarnih birača u Hrvatskoj.

Za Posavinu.org piše: Anto PRANJKIĆ