29
Fri, May
14 New Articles

Anto Pranjkić
Typography

TOPIĆ: NAPREDAK JE POKAZAO RIJEČJU I DJELOM KAKO SE MOŽE SAČUVATI VLASTITI IDENTITET. Među brojnom publikom moglo se zamijetiti kardinala Vinka uzoritog Puljića, pomoćnog biskupa vrhbosanskog mons. Peru Sudara, predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka, veleposlanika RH u BiH Ivana del Vechija te borjne  druge uzvanike. Interesantno je da na ovoj svečanosti nije bilo predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti BiH  iz reda hrvatskoga naroda, a uredno su pozvani.

Piše: Anto PRANJKIĆ

I ove se godine tradicija nastavila. Naime, u prepunoj dvorani Narodnog kazališta u Sarajevu upriličen je tradicionalni Napretkov svečani božićni koncert. Cjelokupnom ugođaju ove godine poseban doprinos dali su izvođači, klapa Sveti Juraj i Orkestar Hrvatske ratne mornarice, a pod vodstvom maestralnog dirigenta Tončija Ćićerića. Među brojnom publikom moglo se zamijetiti kardinala Vinka uzoritog Puljića, pomoćnog biskupa vrhbosanskog mons. Peru Sudara, predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka, veleposlanika RH u BiH Ivana del Vechija te brojne  druge uzvanike. Interesantno je da na ovoj svečanosti nije bilo predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti iz reda hrvatskoga naroda.

Nazočnima se kao pravi domaćin najprije obratio predsjednik HKD “Napredak” mons. Prof. dr. sc. Franjo Topić iskazavši najprije zadovoljstvo i čast što pozdravlja nazočne u izuzetno velikom broju što zapravo, kazao je dr. Topić, potvrđuje da je koncert postao događaj od prepoznatljive kulturne i svake druge važnosti za grad Sarajevo, za sve njegove žitelje, a i šire.

napretkov koncert sarajevo

- Ovaj koncert i sve Božićne napretkove programe posvećujemo prvom vrhbosanskom nadbiksupu dr. Josipu Stadleru, čiju obljetnicu preminuća ove godine posebno slavimo.  Nadbiskup Stadler spada među najveće ljude našeg podneblja, a napisa Matoš, da i ne vidi većeg.  Napisao je osam znanstvenih i popularnih knjiga, preveo evanđelja i  Djela apostolska, napisao 80 poslanica svećenicima i puku i brojne popularne novinske članke. A što je sve sagradio, teško je i zamisliti: katedralu, biskupiju, bogosloviju, travničko sjemenište i gimnaziju, a sestrama Služavkama malog Isusa: samostane i sadržaje kao što su: Egipat, Betlehem, Vitez, Čardak kod Modriče, itd.. Hvala mu za sve, a posebno za ono što je učinio za HKD “Napredak” istakao je dr. sc. Franjo Topić.

U svom govoru osvrnuo se i na brojne napretkove rezultate u 2017. godini, a nije zaboravio izreći i nezaobilaznu činjenicu, kako je HKD “Napredak” svojim radom odavno prešao granice BiH i RH i kako plijeni pozornost širom Europe, sudjelujući u velikim manifestacijama, kao što je međunarodna konferencija za radnička pitanja.


Niti ovom prigodom profesor Topić nije ostao imun  na događanja u našem okruženju, kazavši kako smo svi i ovih dana svjedoci nekih društvenih napetosti te kako neki u sve te stvari žele uključiti i HKD “Napredak”.


- Da kao prvi čovjek Napretka ponovim: mislimo isto od početka o svim bitnim pitanjima. Naš pogled na ovu zemlju i naša opredjeljenja su da Hrvata i katolika bude što više, da što bolje živimo i da što bolje živimo s drugima. Naša orijentacija, neki kažu politika, je manje više u bitnim pitanjima sukladna najvećoj svjetskoj organizaciji Ujedinjenim narodima, glavnoj svjetskoj velesili SAD-u te glavnom duhovnom autoritetu Vaticanu. Napredak je pokazao, riječju i djelom ,kako se može njegovati vlastiti identitet a da to drugima ne smeta, kazao je predsjednik HKD “Napredak” dr. Franjo Topić i svim kršćanima čestitao nadolazeći blagdan Rođenja Gospodnjega te svim ljudima dobre volje Novu 2019. godinu dodavši: “Slava Bogu na visini, a mir ljudima na zemlji”, čime je izazvao veliki aplauz okupljenih gostiju.

Širom BiH i svijeta ovih se dana u organizaciji podružnica HKD “Napredak” održavaju koncerti i drugi prigodni sadržaji, a danas 19. prosinca s početkom od 20.00 sati izrazito veselo će biti u Napretkovom kulturnom centru u Bogovićevoj 1 u Zagrebu u organizaciji Glavne Podružnice HKD “Napredak” Zagreb.

Za Posavinu.org piše Anto PRANJKIĆ