Anto Pranjkić
Typography

ESKLUZIVNO: Razgovor s Marjanom Pavličekom, predsjednikom Hrvatske konzervativne stranke i dogradonačelnikom Grada Vukovara: Rado dolazim u Odžak, općinu s kojom je Grad Vukovar prošle godine potpisao povelju prijateljstva. Odžak i Vukovar su kroz svoju povijet imali vrlo slične sudbine, Odžak 1945., a Vukovar 1991. Smatram da upravo kroz razne suradnje, od sportskih, kulturnih, zajdeničkim sudjelovanjem na raznim Eu projektima trebamo pokazati Hrvatima u Bosni i Hercegovine da su dio hrvatskog naroda i da ih Domovina Hrvatska neće i ne smije zaboraviti.

Razgovarao: Anto PRANJKIĆ

Gospodine Pavliček, kako komentirate ekspanzionističke poruke predsjednika Europskog parlamenta, gospodina Tajanija?

- Sramotne poruke predsjednika EU parlamenta Tajanija o ''talijanskoj Istri i Dalmaciji'' još jednom samo potvrđuju da Europska unija nikad nije bila savez ravnopravnih država. Očigledno postoje države prvog i drugog ranga unutar Europske unije. Upravo zbog ovakovih odnosa unutar EU, Hrvatska konzervativna stranka pripada grupaciji Europskih konzervativaca i reformista, jedinoj unutar Europskog parlamneta, koja se otvoreno zalaže za Europsku uniju ravnopravnih, suverenističkih država. Na žalost sve ostale hrvatske stranke zastupljene u Europskom parlamentu pripadaju grupacijama, koje se zalažu za federalnu Europu, što je nama neprihvatljivo. Osobno sam očekivao i žustriju reakciju hrvatskog državnog vodstva na ove sramotne izjave, u vidu povlačenja hrvatskog veleposlanika iz Italije i sl., no po običaju one su nažalost izostale.

marijan pavlek

Mogli smo se na ovu priču nadovezati i Marakeški sporazum.

- Marakeški sporazum, samo potvrđuje da Hrvatska ne vodi suverenističku poitiku, već pleše po naputcima ''velikih igrača'' iz Europske unije. Na žalost, ovakve i slične odluke samo potvrđuje već uhodano pravilo, da je našem državnom vodstvu interes hrvatskog naroda na zečelju, a interes globalnih sila očigledno na prvom mjestu.

Vaša stranačka kolegica, gospođa Ruža Tomašić, neumorno brani hrvatske kršćanske vrijednosti. Kako, gospodine Pavliček, u sveopćoj poplavi gubljenja osnovnih tradicijskih vrijednosti hrvatskoga naroda odoljeti napadajima onih koji drugačije misle od ustaljenog pogleda hrvatskoga čovjeka?

- Upravo katolička vjera i tradicijske obiteljske vrijednosti očuvale su i sačuvale hrvatski narod, kroz burnu prošlost, od nestanka. Sa svojim tradicijskim i kršćanskim vrijednostima se trebamo dičiti i nemamo razloga ih skrivati, a kamoli odbacivati. Brojni političari zaboravljau, da su mnoga carstva i krljevine nestale, dok je katolička vjera opstala, a tako će biti i u buduće.

Vukovar, grad-heroj i ovih dana je u centru pozornosti. Gradonačelnik Penava često istupa. Kao drugi čovjek grada Vukovara, što mislite, nismo li malo popustljivi prema srpskoj nacionalnoj manjini i ispadima koji se često događaju?

- Vukovar je nažalost plača danak krivih politika na državnoj razini. Treba otvoreno reći da nekog istinskog suživota u Vukovaru nema, već da samo živimo jedni pored drugih. Tomu je upravo doprinijelia državna politika sa zakonima, koji je omogućavaju pripadnicima srpske nacionalne manjine pravo na odvojene osnovne i srednje škole, što definitivno nije dobro za budućnost Grada. Posebice nas Hrvate u Vukovaru boli presporo procesuiranje ratnih zločinaca, te se nalazimo u apsurdnoj situaciji da u istom gradu, jedni pored drugih, žive zločinci i žrtve, silovatelji i silovane žene.
marijan pavlek 1024S druge pak strane, politički predstavnici Srba, nikada do sada nisu sudjelovali u koloni sjećanja na žrtvu Vukovara, nisu u stanju položiti vijenac na Memorijanom groblju povodom državnih blagdana, što samo potvrđuje da ne poštuju temelje hrvatske države. Otvoreno mogu reći da nema veće demokracije na svijetu od ove u Vukovaru, te da nam nitko iz Zagreba ne treba pametovati i pričati o demokratskim načelima i ponašanjima. Neka se gospoda dosele u Vukovar i vide kako Grad živi svih 365 dana, a ne se pojaviti samo 18.11. uvijek sa istom patetikom i govorima o Vukovaru gradu Heroju.  Građani Vukovara su umorni od te priče.

U hrvatskoj politici već neko vrijeme raste jedna politička opcija koja želi pokazati suverenost hrvatskoga naroda. Zajednički izlazak na Europske izbore je prvi veći i jači zadatak?

- Krajnje je vrijeme da se okupe sve suverenističke snage te zajedno izađu na slijedeće europarlamnetarne izbore. Hrvatskoj je potrebna politička opcija koja će istinski štititi inerese hrvatskog čovjeka u Bruesselu. Uz Hrvatsku konzervativnu stranku i HRAST, ovoj su se platformi priključili i čelni ljudi građanskih inicijativa Istina o istanbulskoj, te Hrvatski bedem Kristina Pavlović i general Željko Sačić. S obzirom da smo u razgovorima s još nekoliko stranaka sličnog svjetonazora, očekujem da će se ova politička platforma u slijedećih mjesec dana dodatno proširiti, te na taj način onemogučiti rasipanje glasova.

Što je ono što će hrvatski suverenisti, a samim time i hrvatski konzervativci učiniti ako prođu u Europski parlament?

- Ruža Tomašić, zastupnica Hrvatske konzervativne stranke u Eu parlamentu, svojim djelovanjem je najbolje pokazala kako se štiti ineteres hrvatskog čovjeka. Po svim pokazateljima je daleko najaktivnija i najprepoznatljivija hrvatska Eu zastupnica. Uvjeren sam da će i u slijedećm mandatu biti u Eu parlamentu, kako bi završila trialog kao predstavnica Europskog parlamenta i time zauvijek zaštitila naše ribare, te onemogućila prijedlog Europske komisije glede smanjenja kvota za izlov male plave ribe. Na taj način se direkto spašava gotovo 10 000 radnih mjesta u ribarsko-prerađivačkoj industriji u Hrvatskoj.

Što biste u ovom trenutku poručili hrvatskom čovjeku od Iloka i Vašeg Vukovara do Dubrovnika, pa i onima u Bosni? Viđamo Vas i na obljetnicama i proslavama u Bosni. (Odžak).

- Ne smijemo se predavati! Situacija nije laka, posebice u Slavoniji, koja je demografski opustošena, no upravo mi, koji želimo ostati, moramo situaciju promijeniti na bolje. To se nažalost može jedino na izborima, gdje upravo treba dati potporu suvrenističkim snagama, jer mi znamo i hoćemo raditi u interesu malog čovjeka. Hrvatska konzervativna stranka, kao dio vladajuće koalicije u gradu Vukovaru, brojnim potezima i mjerama je pokazala da se istinski zalaže za razvoj gospodarstva i demografsku obnovu grada. Uvjeren sam da takve i slične mjere možemo preslikati i na državnoj razini.
 
Rado dolazim u Odžak, općinu s kojom je Grad Vukovar prošle godine potpisao povelju prijateljstva. Odžak i Vukovar su kroz svoju povijet imali vrlo slične sudbine, Odžak 1945., a Vukovar 1991. Smatram da upravo kroz razne suradnje, od sportskih, kulturnih, zajdeničkim sudjelovanjem na raznim Eu projektima trebamo pokazati Hrvatima u Bosni i Hercegovine da su dio hrvatskog naroda i da ih Domovina Hrvatska neće i ne smije zaboraviti.

Za Posavinu.org piše Anto PRANJKIĆ