23
Mon, Nov
11 New Articles

Anto Pranjkić
Typography

Profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu i predsjednik HKD Napredak prof. dr. mons. Franjo Topić dobitnik je ovogodišnje šestoaprilske nagrade kao najvećeg priznanja grada Sarajeva za postignuća u području kulture. Prigodom primanja ovog jednog od najvećih priznanja u BiH prof. Topić se zahvalio odboru Grada kao predlagatelju te Gradskom vijeću koje je odlučilo da bude dobitnikom ove prestižne nagrade.

Napomenuo je kako je jako bitno što su svi članovi odbora iako dolaze iz različitih stranaka jednoglasno glasovali. Posebno je naglasio da ovo priznanje nije priznanje samo njemu, nego Bogosloviji, Katoličkom bogoslovnom fakultetu i Hrvatskom kulturnom društvu Napredak kojemu je na čelu i kojima je posvetio svoj životni i profesionalni vijek. Posebno je naglasio:

- Prijatelji dragi, koristim priliku da vas podsjetim na staro načelo napretka: Pojedinac ne može ništa učiniti, zajedno ćemo učiniti čudesa. Pojedinac je naravno bitan kao nositelj određenih ideja i konkretnoga rada, ali i čovjek je društveno biće upućeno na zajednicu. Stoga je jako važno da i pojedinac radi za zajednicu i opće dobro. Volio bih da svi radimo za sebe, ali i za opće dobro tj. za zajednicu. Naše je samo ono što smo dali drugima. Nek mi bude dopušteno da s vama podijelim jedno osobno iskustvo. U našoj obiteljskoj kući u Margetićima (Novi Travnik) uvijek je bilo gostiju različitih vjera i opredjeljenja i dosta se davalo drugima. I nisu moji radi toga postali siromašniji. Naprotiv. Susret i različitost obogaćuju. Gostoljubivost usrećuje. Slično radimo i u Napretku, mi dobivamo dajući drugima od koncerata, izložbi i sporta do stipendija, kazao je prof. Topić i naglasio kako je očito i iz njegove biografije da voli raditi, možda ponekad i previše, jer dobrim radom čovjek usavršuje sebe, druge, društvo a i čitav svijet.topic nagrada sarajeva

- Nastojao sam i nastojim da čitav moj rad bude širenje Dobra. Uvijek me je vodila misao da sve što je božansko, to je dobro, a to znači i sve što je dobro jest božansko. I čaša vode koja je data drugom ima božansku vrijednost. Mi u Napretku ne tratimo vrijeme na kukanje, jer od toga nema baš koristi, to nam truje vlastitu dušu i okolinu. Zato smo opredjeljeni za rad koji donosi i brojne rezultate. Napredak je u 2017. godini priredio 518 manifestacija, što je veliko materijalno i nematerijalno dobro, kazao je ovogodišnji dobitnik šestoparilske nagrade Grada Sarajeva prof. Franjo Topić i naglasio da tko god dobronamjerno i dosta radi donijet će i dosta dobrih plodova. I dragi Bog će dati svoj blagoslov. Pozvao je nazočne da zajednički rade na promicanju Dobra, na sporazumijevanju ljudi, na harmoniziranju razlika a to je i na KBF ali i u Napretku donijelo i donijet će još puno dobra.

Kazao je i kako želi da Sarajevo bude primjer ravnopravnosti građana svih vjera i naroda i pravog suživota, ističući kako je sveti Ivan Pavao Drugi naglasio kako je Sarajevo i europski Jeruzalem.
Na kraju svojega govora tijekom dodjele priznanja profesor Topić izrazio je svoju veliku želju:

- Neka Sarajevo i njegova uprava živi, cvjeta i raste.

Nagrada Grada Sarajeva dodjeljuje se istaknutim pojedincima, skupinama i kolektivima za značajna ostvarenja i izuzetne uspjehe u radu, postignute u nekoliko područja društvenog života. Dobitnici se tako nagrađuju za kontinuirani rad i iznimna djela u području znanosti, kulture, odgoja i obrazovanja, tehnike i tehnologije, sporta, zdravstva i socijalne zaštite, zaštite čovjekova okoliša i sredine i u drugim područjima rada i stvaralaštva. Nagrada se dodjeljuje bez obzira na godinu ostvarenja nagrađenog uspjeha, a od ključne je važnosti da djela doprinose ukupnom unaprijeđenju i razvitku grada Sarajeva.

Odluku o dobitnicima nagrade Grada Sarajeva donosi Gradsko vijeće na prijedlog Odbora za dodjelu nagrade Grada Sarajeva, a među počasnim, jednoglasno izabranim, za 2019. godinu izabran je jedan od najistaknutijih kulturnih i akademskih radnika, mons. prof. dr. sc. Franjo Topić, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak, član Upravnog odbora Europskog centra za radnička pitanja (EZA), član i počasni predsjednik Paneuropske unije BiH i član Predsjedništva Međunarodne paneuropske unije.

Mons. prof. dr. Franjo Topić rođen je 13. ožujka 1953. godine u Kasapovićima/Novi Travnik. Gimnaziju je završio u Subotici 1971. godine, dok je filozofsko-teološki studij na Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji u Sarajevu završio 1977. godine, zaređen je za svećenika 1976. godine.

Profesor Topić bio je u Derventi kapelan godinu dana, nakon čega 1978. godine odlazi na studij Fundamentalne teologije u Rim, te završava postdiplomski studij s doktoratom na uglednom Papinskom sveučilištu Gregorijana na talijanskom jeziku a u prijevodu znači: „Čovjek pred objavom Boga“ u misli Hansa Ursa von Balthasara, velikog švicarskog teologa, filozofa i povjesničara književnosti.

Osim predavanja i brojnih funkcija koje obnaša i koje su svaka na svoj način posebne i značajne, profesor Topić, uz rad na fakultetu, najradije ističe onu da je predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak od obnove 1990. godine do danas, koja je na svojevrstan način obilježila njegov životni put. Misija Napretka postala je i njegovom misijom za koju se svesrdno zalaže.

Profesor Topić je autor 8 knjiga kao i više stotina znanstvenih, stručnih i popularnih članaka. I urednik je nekoliko knjiga. Održao je brojna predavanja i tribine te sudjelovao na više simpozija i seminara u zemlji i inozemstvu.
Puno radno putuje, susreće se s mnogim ljudima, prirodnim ljepotama i znamenitostima, ali ništa ne nadilazi lijepu emociju koju izazove jorgovan uz put. U objavljenom Kronopisu za sedam godina od 1994. do 2001. godine proputovao je za BiH, Crkvu i Napredak, naprosto za ljude: 306.000 km, što će reći oko osam puta kuglu zemaljsku, posjetio je samo u ovih sedam dokumentiranih godina 173 grada i susreo 1351 čovjeka, od čega pape, kardinale i biskupe, američkog predsjednika Clintona i ministra vanjskih poslova Christophera, te pomoćnika Holbrookea, premijera Italije Prodija, njemačkog kancelara Kohla, austrijskog ministra Mocka, nadvojvodu Otta von Habsburga, sve bh i hrvatske predsjednike i premijere kao i druge brojne poznate osobe.

Dobitnik je brojnih nagrada i plaketa, a ova će zasigurno biti jedna od najznačajnijih koje je dobio i ostvario u svom širokom obujmu djelovanja.

Za Posavinu.org piše Anto Pranjkić