08
Sat, Aug
3 New Articles

Anto Pranjkić
Typography

Gotovo sve kulturne aktivnosti na ovom području su protkane kroz djelovanje doendavnog predsjednika Podružnice, istaknutog kulturnog djelatnika Aleksandra Srzića. No, on nije samo nositelj aktivnosti HKD Napredak u Makarskoj, nego u gradu u cjelini.

Uz djelovanje kroz podružnicu Napretka nezaobilazni je član i Gradske glazbe. Uz njegovo ime vežu se brojni projekti pa i ovogodišnji projekt proslave Dana Hrvatske ratne mornarice, 18. rujna, kada će u Makarskoj biti posebno svečano.

Piše: Anto PRANJKIĆ

Počasni predsjednik HKD Napredak mons. prof.dr. Franjo Topić i član Stegovnog suda ovog društva vlč. Luka Brković posjetili su 03. rujna Upravu i članove HKD Napredak Podružnica Makarska. Imali su prigodu najprije razgovarati s Gradonačelnikom ovoga grada gospodinom Draženom Nemčićem te pročelnikom za kulturu Grada Makarske Draženom Kuzmanićem. Prema riječima prof. dr. Franje Topića posjeta je imala za cilj nekoliko stvari.

makarska
- Najprije smo Gradonačelnika Nemčića i pročelnika Kuzmanića upoznali s aktivnostima HKD Napredak, brojnim manifestacijama i učincima našega rada. Željeli smo u Makarskoj, na licu mjesta, vidjeti naše vrijedne članove koji su jedna od najaktivnijih podružnica. Željeli smo vidjeti i način kako riješiti problem prostora, jer Podružnica nema svoj prostor. Vjerujemo da će se taj problem riješiti pogotovo zbog činjenice kako je Napretkova Podružnica u Makarskoj osnovana još prije Drugog svjetskog rata i ima svijetlu povijest i tradiciju a i danas je izuzetno aktivna, kazao je ovom prigodom prof. dr. Franjo Topić.

Prema riječima Lorenca Tune, predsjednika Napretkove Podružnice u Makarskoj, HKD Napredak u ovom gradu je nositelj kulturnih aktivnosti u suradnji s drugim društvima i lokalnom upravom. Društvo djeluje kroz nekoliko segmenata. Uz zbor HKD Napretka Napretkovci u Makarskoj su posebno aktivni u poetskom i likovnom stvaralaštvu.

Gotovo sve kulturne aktivnosti na ovom području su protkane kroz djelovanje doendavnog predsjednika Podružnice, istaknutog kulturnog djelatnika Aleksandra Srzića. No, on nije samo nositelj aktivnosti HKD Napredak u Makarskoj, nego u gradu u cjelini. Uz djelovanje kroz podružnicu Napretka nezaobilazni je član i Gradske glazbe. Uz njegovo ime vežu se brojni projekti pa i ovogodišnji projekt proslave Dana Hrvatske ratne mornarice, 18. rujna, kada će u Makarskoj biti posebno svečano.

- Naime, toga dana osnovana je Hrvatska ratna mornarica. Njeno osnivanje se veže uz jedan događaj iz daleke prošlosti ovog područja. Naime, u 9. stoljeću, ovdje se odigrala posebna bitka Neretljana protiv Mletaka, a u toj bitci poginuo je dužd Candiano. Ovdje će toga dana biti posebno svečano. U makarskoj luci će biti usidren brod Hrvatske ratne mornarice. U kulturno-umjetničkom programu nastupit će Zbor HKD Napredak, Gradska limena glazba te naši dragi prijatelji iz Vukovara. Dan prije, 17. rujna svi ćemo u katedrali svetoga Marka održati koncert. 18. rujna na dan bitke koje se sjećamo bit će upriličena simulirana bitka u ovdašnjoj luci. Na taj ćemo način obilježiti ovogodišnji Dan velike pobjede nad Mlečanima, najavljuje središnju Napretkovu aktivnost u Makarskoj Aleksandar Srzić.

Za Posavinu.org piše Anto PRANJKIĆ