Anto Pranjkić
Typography

TRADICIJSKE VRIJEDNOSTI BOSANSKE POSAVINE PO PRIČAMA IZ DAVNINA. Ako jedan narod želi zadržati svoj identitet i svoje vrijednosti, onda te vrijednosti treba i njegovati, a da bi ih njegovao treba ih najprije poznavati. Mnogobrojni običaji Hrvata Bosanske Posavine polako izumiru, jer mlađi naraštaji ne poznaju tradiciju i običaje svojega naroda. Ne svojom krivicom.

Problem je u okolnostima u kojima smo se kao narod našli zadnjih 50-tak godina, u kojima nas je zadesio val iseljavanja zbog boljega života, a onda i divljački rat neslućenih razmjera, koji je išao do potpunog uništenja. Prirodno nije da jedan narod nestane, pa tako nije nestao niti posavski, ali mi Posavljaci, moramo znati da će nam identitet nestati ako ga ne budemo prenosili s koljena na koljeno.

 mijo vidakovic knjiga

Pjesnik Mijo Vidaković iz Gorica kod Brčkog, živopisnoga hrvatskoga katoličkoga kraja poučen događajima iz sredine u kojoj je rođen shvatio je da su nam ljudske vrijednosti ugrožene i počeo je na jedinstven način koristiti talent koji mu je Bog podario,… i tako nastajale su prelijepe pjesme građene od brojnih, ne cigli i crepova, bez maltera i kreča, ali s puno topline i Božje providnosti, koje gledaju naprijed ne zaboravljajući plodnu posavsku prošlost.
 
I tako slovo po slovo, riječ po riječ, stih po stih, pjesma po pjesma nastade posavsko ukoričeno blago u vidu zbirke priča i pjesma „Bosanska Posavina po pričama iz davnina“. Knjiga je objavljena u vlastitoj nakladi uz preveliku ljubav spremnu na žrtvu i odricanje. Imajući u vidu da je knjiga rađena na neobičan način stavljajući prozu i poeziju između istih korica, ali sa istom tematikom dobra je osnova brojnim istraživačima bogate posavske povijesti i običaja, koji danas postoje samo u sjećanjima starijih.
 kosara s jelom
Svjestan situacije Mijo je u Predgovoru napisao kako je zbirku pisao samo s jednim ciljem: Cilj je bio jedan i jedini: napisati ono čega se još sjećamo i oteti, makar malo, zaboravu.
Imajući u vidu da je knjiga rađena u malenoj nakladi usudimo se predložiti Društveno-kulturnoj platformi za Bosansku Posavinu ili nekom drugom mogućem nakladniku, da istu objavi u većem obimu kako bi dio naše tradicije, običaja i kulture na taj način prenijeli na generacije koje dolaze.

Za Posavinu.org piše Anto Pranjkić