Anto Pranjkić
Typography

16. ožujka je u šamačkom Centru za kulturu otvorena izložba posuda od drveta abonosa Ive Jelušića iz Vojskove kod Odžaka. Prema riječima poznavatelja ove drevne kulture eksponati na izložbi predstavljaju replike keramičkih posuda čiji originali potječu s lokaliteta povijesnog lokaliteta “Pivnica” kod Odžaka.

Posuda se radi od hrasta lužnjaka izvađenog iz rijeke Bosne, a Jelušić ih je izradio prema crtežu rekonsturkcije kojega su radili stručnjaci iz Zemaljskog muzeja u Sarajevu.Prema njegovim riječima drvo potječe iz 3.250.godine prije Krista.

jelusic

- Spojio sam 5.000 godina života na ovom području s drvetom hrasta lužnjaka koje je raslo na tom lokalitetu i neposredno blizu istoga, a ti su hrastovi uz eksploataciju šljunka vađeni i radi se o jednom velikom materijalno-duhovno-povijesnom bogatstvu, kaže Jelušić i napominje kako je kostolačka kultura upravo potvrđena na lokalitetu “Pivnice” jer se tu i zadržala najduže. U Zemaljskom muzeju u Sarajevu nalazi se jedna zdjela koju tamo zovu “Ljepotica” i upravo sam baš preko te zdjele želio promovirati i lokalitet “Pivnicu” ali isto tako i hrast lužnjak odnosno drvo abonos od kojega se izrađuju, kaže Jelušić.

Upravo zbog svojih aktivnosti na otkrivanju i njegovanju bogate posavske kulture poznati odžački kulturno-društvenik radnik i umjetnik Ivo Jelušić je nominiran za ovogodišnju nagradu “Ponos Posavine” na području umjetnosti.

Za Posavinu.org piše: Anto PRANJKIĆ