01
Thu, Oct
9 New Articles

Anto Pranjkić
Typography

Svi smo bili ponosni kada smo na nogometnim terenima širom BiH, Hrvatske i svijeta gledali naše Marka Topića, Mladena Petrića, Bakira Beširevića, Edina Mujčina, Josipa Lukačevića, Matu Neretljaka… Posebno smo se divili nogometnim reprezentativcima Ćorluki, Mandžukiću, Marku Topiću, Mladenu Petriću, internacionalcu Darku Matiću i drugima.

Uz njih stasala je nogometna elita predvođena Antioniom Maglicom i Darijom Župarićem i drugima, a njihovim stopama uspješno kroče mnogi golobradi mladići. Neki su već bili ili su na vratima reprezentativnih vrsta poput ( Ivanovića, Ivelja, Petra, Josipa i Matije Mišića, Kuprešaka, Filipovića, Piljanovića, Mištrafovića, Starčevića, Kajinića, braće Augustinovića,… te neuhvatljivog Tomislava Zečevića, za kojega su živo zainteresirani čak i Rumunji).

posavski nogomet1

Oduvijek je posavski narod uz rad volio i opuštanje. Uz izvornu glazbu i kolo neizostavni dekor nakon pučkih misa nedjeljom, Posavinu je krasio na brojnim livadama s nogometnim igralištima. Najprije se igralo na male „goliće“, a kako je nogomet postajao najljepša sporedna stvar na svijetu gradila su se moderna nogometna igrališta. Tako danas u Orašju imamo i stadion kojega smo mi Posavljaci dobili pokroviteljstvom UEFA-e i osobno od strane tadašnjega predsjednika Michela Platinija. Nogomet se igrao na livadama, ali ubrzo su nastajali i nogometni klubovi, pa onda i neki su nogometaši odlazili put bijeloga svijeta i pronosili slavu Bosanske Posavine i kroz nogomet. Recimo, Aco Živković. Prije nemilih događaja s početka 90-tih godina gotovo je svako selo imalo svoj klub, a Posavina se diči i dvjema nogometnim županijskim ligama.

Kako bi nogomet i sve oko njega ostalo neprekriveno velom tajni pobrinuli su se mnogi ljudi koji su fotografije i sjećanja ponijeli sa sobom u svijet. Neki su i ukoričili svoja djela kao što je to učinio gospodin Kovačević, ali na prepoznatljivosti posavskoga nogometa najviše je učinio Iljo Dominković, bivši predsjednik Nogometnog saveza BiH, koji je pišući i bilježeći ostavljao trag iza posavskih „nogoloptača“, pa danas svi mi možemo malo zaviriti u prošlost. Tko god to želi. Ne mogu ovdje izostaviti niti neumornog Matu Šimića, vrsnog tajnika Nogometnog saveza Bosanske Posavine.

posavski nogomet2

No, kakav je aktualni trenutak posavskoga nogometa u svijetu?

Svi smo bili ponosni kada smo na nogometnim terenima širom BiH, Hrvatske i svijeta gledali naše Marka Topića, Mladena Petrića, Bakira Beširevića, Edina Mujčina, Josipa Lukačevića, Matu Neretljaka… Posebno smo se divili nogometnim reprezentativcima Ćorluki, Mandžukiću, Marku Topiću, Mladenu Petriću, internacionalcu Darku Matiću i drugima. Uz njih stasala je nogometna elita predvođena Antioniom Maglicom i Darijom Župarićem i drugima, a njihovim stopama uspješno kroče mnogi golobradi mladići. Neki su već bili ili su na vratima reprezentativnih vrsta poput ( Ivanovića, Ivelja, Bročića, Petra, Josipa i Matije Mišića, Kuprešaka, Filipovića, Piljanovića, Mištrafovića, Starčevića, Kajinića, braće Augustinovića,… te neuhvatljivog Tomislava Zečevića, za kojega su živo zainteresirani čak i Rumunji).posavski nogomet

I u Vašim sredinama dragi prijatelji širom bijeloga svijeta zasigurno žive nogometni talenti za koje ste čuli ili ih poznajete. Javite nam da ih promoviramo i otrgnemo od vela tajne. Svaki naš čovjek je važan a pogotovo ako je još uz to i nadaren u sportskom smislu, jer svaki njegov izlazak na teren je plus više za sve nas iz posavske ravnice. Svaki njihov izlazak na teren je trenutak kada jače kuca posavsko srce.

Za Posavinu.org piše: Anto PRANJKIĆ