25
Sun, Oct
4 New Articles

Anto Pranjkić
Typography

Sutra, 06. rujna u Tolisi potpisivanje ugovora za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BIH u 2019. godini.

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske priopćio je kako će se sutra(06. rujna) u prostoru kongresne dvorane franjevačkog samostana u Tolisi pored Orašja upriličiti potpisivanje ugovora korisnika potpore Vlade Republike Hrvatske a prema odluci koja je donesena na 173. sjednici Vlade RH održanoj 01. kolovoza 2019. godine. Odlukom je odobrena raspodjela sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH za 2019. godinu.

Prema Odluci Vlade od 01. kolovoza potporu je u ovoj godini, a temeljem Javnog natječaja dobilo 89 programa i projekata, od čega 34 programa i projekta iz područja kulture, 17 iz područja obrazovanja i znanosti, 17 iz područja zdravstva te 26 iz ostalih područja.

tolisa 901

Događaj potpisivanja ugovora s korisnicima će se također dogoditi u prostoru čiju obnovu pomaže Vlada Republike Hrvatske. U tom prostoru nalazi se i jedan od najljepših muzeja u ovom dijelu Europe simbolično nazvan “Vrata Bosne”, a čija će treća faza obnove biti financirana s 300.000 kuna. Iz iste Odluke je vidljivo da će Vlada Republike Hrvatske ove godine financirati i pokrivanje objekta sa bravarijom a u sklopu krova prema projektu Muzejskog prostora i galerije uz crkvu sv. Marka Evanđelista u sklopu Franjevačkog samostana na Plehanu u iznosu od 500.000 kuna. I to nije sve, jer je Vlada RH odlučila financirati i projekt “Zaštita i obnova spomenika kulture kapele svetog Ivana Krstitelja u Unki”, a koji je predložen od Saveza za povratak izbjeglih i raseljenih Bosanske Posavine. Ovaj projekt Vlada će financirati u iznosu od 90.000 kuna, a za izgradnju igrališta za mali nogomet, košarku, odbojku, i dječije igralište u Gornjem Hasiću bit će izdvojeno 57.000 kuna.

Od ostalih projekata koje će Vlada RH financirati ove godine u Bosanskoj Posavini ističemo niz infrastrukturnih, kao što su Izgradnja vodovodne mreže u naselju Domaljevac (600.000 kn), obnova objekta “Dr. Gojinić” za potrebe udruga proisteklih u Domovinskom ratu u općini Odžak (350.000), adaptacija i opremanje prostorija za rani rast i razvoj u udruzi “Put u život” Orašje (80.000), zatvaranje zidova župne crkve staklenim površinama i stolarijom u župi svetog Franje Asiškog u Žeravcu(150.000 kn). Vlada Republike Hrvatske ove će godine obnavljati i područne škole u Potočanima i Svilaju u vrijednosti od 400.000 kuna.

tolisa crkva1

Prema odluci Vlade u 2019. godini Vlada će sufinancirati Dane hrvatskoga filma Orašje 2019. godine.

Sve ove poslove trebalo je iskoordinirati, pripremiti i predložiti. Tim poslovima koordinira Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a za njega u ovom uredu, uz državnog tajnika Zvonka Milasa, zaduženi su savjetnica s posebnim položajem za pitanja Hrvata u Bosni i Hercegovini Žana Ćorić te voditelj Službe za pravni položaj, kulturu i obrazovanje Hrvata u Bosni i Hercegovini Ivan Zeba. Njih dvoje (Ćorić i Zeba) su već sinoć pakirali kofere, a ranom zorom krenuli za Orašje, kako bi pripremili sve potrebno za sutrašnje potpisivanje ugovora s partnerima za projekte koji život znače Hrvatima Bosanske Posavine.

Za Posavinu.org piše Anto PRANJKIĆ