Anto Pranjkić
Typography

U situacijama kada se o određenom događaju mnogo govori, a na kraju se ništa ne dogodi, u našem se narodu zna reći: “Tresla se gora rodio se miš”. Prošlog tjedna smo najavili veliku političku krizu na području Brčko distrikta, a u povodu problema oko donošenja ovogodišnjeg proračuna kao ključnog dokumenta ove lokalne administrativne cjeline.

Piše: Anto Pranjkić

Isitna je kako se Proračun Brčko distrikta za ovu fiskalnu godinu u maratonskoj sjednici brčanske Skupštine 27. ožujka u najranijim jutarnjim satima i usvojio i kako se čini skupštinska je većina u Brčkom i ovaj puta pobijedila. Usvojeni su amadmani samo političkih stranaka koje su na vlasti, a odbijeni oni koje su predlagali predstavnici oporbe bez obzira na opravdanost i potrebe. Na društvenim mrežama predstavnici određenih političkih stranaka javno su iznosili amandmane za koje su dobili sredstva i slavodobitno trljali ruke. Oni u oporbi  morali su se suočiti s nepobitnom istinom da su i ovaj puta bili kratki. No, da je sve kako treba ovdje bi trebao biti kraj, ali nije.

Još i za vrijeme održavanja sjednice Skupštine Brčko distrikta BiH, predsjedniku Kadriću su određeni zastupnici govorili da krši Poslovnik o radu Skupštine, jer nije amandmane na vrijeme proslijedio zastupnicima. Zakonske procedure se ne moraju poštovati ako je sve u redu, ali ako se određeni zastupnici usprotive takvom načinu, onda je logično da se to ne događa. No, u Brčkom nije tako. U Brčkom godinama vlada zakon jačega i nema veze iz kojih se stranaka obrazovala vlast. Vlast je vlast.
 
Po svemu sudeći i ovogodišnji Proračun Brčko distrikta završit će na sudu, kao i još neki u bliskoj prošlosti a zbog nepoštivanja procedure. Hrvatski zastupnici u Skupštini Brčko distrikta koji nisu dio skupštinske većine, a njih je trojica, već kao “papagaji” ponavljaju kako statutarno trebaju biti skupštinska većina, a dvojica zastupnika HDZ BIH su kao predstavnici skupštinske većine u brčanskoj Skupštini, koju priznaju predstavnici druga dva naroda, i imaju priliku politički djelovati. Ako u obzir uzmemo Statut Brčko distrikta BiH, iz njega možemo isčitati niz zakonskih odredbi o najmanjem broju zastupnika iz jednog naroda a koji su potrebiti za donošenje određenih odluka pogotovo ključnih kao što je donošenje Proračuna.

brcko 900

Istina je da su za ovogodišnji proračun glasovala samo dva hrvatska zastupnika, čime su prekršene statutarne odredbe. Zastupnici koji nisu glasovali za ovogodišnji Proračun kažu da to nisu učinili iz razloga  što Proračun nije bio spreman a upućen je u proceduru.

“Upozoravao sam predsjednika Skupštine, gospodina Kadrića da se krše Poslovnik i Statut Brčko distrikta BiH, da takav prijedlog Proračuna, u takvoj formi, kao što je dostavljen, a to je nekih 270 amandmana, što nije niti šestina ukupnog broja amandmana, a koji trebaju biti razmatrani, nije u redu”, kaže Tomislav Stjepanović, koji napominje da se tako prekršio Statut Brčko distrikta BiH, a prema članku 41.
Da se u Brčkom sve mora rješavati sudovima jeste  i dosadašnji epilog ove sapunice. Naime, zastupnici HSS -Braća Radić i HDZ 1990 najavili su podnošenje krivične prijave protiv predsjednika brčanske Skupštine te njegovog dopredsjednika HDZ-ovog zastupnika ivicu Filipovića, šefa Stručne službe Jove Galića ali i svih drugih koji su, kako rekoše, “svjesno sudjelovali u kršenju Statuta”.

Predsjednik Skupštine Esed Kadrić u svojim medijskim nastupima je isticao kako su ova trojica zastupnika zapravo samo vršitelji pritiska da uđu u lokalnu skupštinsku većinu i postanu dio vlasti te da se ne ponašaju odgovorno jer ne rade.  Kadrić se ne osvrće na kršenje statutanih odredbi, a koje je uistinu počinjeno u procesu donošenja ovogodišnjeg Proračuna. Ne govori o odgovornosti što kao predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH nije uspio sastaviti skupštinsku većinu, a poštujući statutarno pravo Hrvata da u donošenju odluka imaju pravo da te odluke pravosnažno mogu donositi samo u nazočnosti najmanje trojice Hrvata.

Recimo da je simptomatično i to što predsjednik Skupštine, trojicu nezadovoljnih zastupnika šalje na dogovore HDZ-u BiH, kao Pilat perući ruke, a kad je sastavljao skupštinsku većinu onda nije išao predstavnicima svojega naroda iz drugih političkih stranaka na dogovor. Istina je da brčanska zakonodavna vlast funkcionira na način da se skupštinska većina formira od sva tri naroda, a kada se formira skupštinska većina onda se ne dogovaraju predstavnici jednog naroda međusobno, nego se većina formira sukladno ukupnom broju ruku koje se dobiju.

Ostaje gorčina u grlu u samo u jednom aspektu, a to je aspekt da se pet hrvatskih zastupnika ne mogu međusobno dogovoriti, pa drugi iskorištavaju takvu situaciju za svoje interese.  No, postoji i logičan razlog ovakvom stanju. Većina hrvatskih zastupnika u Skupštini svoju dužnost obnaša u najmanje trećem mandatu, a to je najmanje deset godina, što opravdava tezu da je u pitanju realni “zamor materijala”.

Za GIP piše Anto Pranjkić{jathumbnail off}