29
Fri, May
14 New Articles

Anto Pranjkić
Typography

Sisački biskup mons. Vlado Košić je, između ostaloga, pozvao sve hrvatske kćeri i sinove da ljubav prema Domovini branitelja Gvozdanskog bude čitavoj Hrvatskoj trajno nadahnuće kako se treba žrtvovati za bližnje, nama danas, ali i novim naraštajima. Istaknuo je i neupitnu činjenicu kako se braniteljima mogu zvati samo oni koji se brane, a ne oni koji napadaju i osvajaju, ruše i ubijaju.

Mnogo je mjesta u našoj Domovini koji su ju očuvali, stojeći na braniku mnogi su branitelji položili svoje život na Oltar svoje Domovine i zauvijek zaklopili oči. Njihovo junaštvo i važnost njihovoga djela dovela je ozbiljnih znanstvenih radova, a knjige s povijensim činjenicama pisane su kako bi se to junaštvo otrgnulo od zaborava te mladim pokoljenjima prikazalo u svjetlo u kojem i zaslužuje. Jedan događaj iz starije hrvatske povijesti i jedan događaj iz po vijesti novijega datuma mjesto Gvozdansko stavljaju u centar pozornosti ovih dana. Naime, 13. siječnja 1578. godine hrvatski su vojnici braneći sovju Domovinu pod najezdom Turaka umrli na zidinama utvrde. Predaja spominje i ime kapetana Damjana Doktorovića koji nije ispuštao hrvatski stijeg niti u trenutku svoje smrti.

S ciljem trajnijeg sjećanja na žrtvu hrvatskih vitezova Gvozdanskog iz 1578. godine poznati zagrebački novinar i humanist Damir Borovčak izdao je, a u povodu 10. hodočasničkoga spomen-.pohoda u Gvozdansko drugo dopunjeno i izmijenjeno izdanjew monografije “Gvopzdansko – hrvatsko velejunaštvo bez svjetkoga uzora”.

gvozdensko 1024

Monografijus uj u dvorani “Voijenac” na zagrebačkom Kaptolu predstaviuli umirovljeni časnici HV poručnik Miljenko Bađun i satnik Ivica matošević, veliki zaljubljenik u hrvatsku povijest i znanost generaln i vikar sisačke biskupije mons. Marko Cvitkušić, preuzvišeni sisački biskup mons. Vlado Košić te sam autor.

Gvozdansko je i u Domovinskom ratu postalo simbol obrane. Danas je mjesto porušeno i gotovo napušteno. A u njemu danas živi tek nekoliko desetaka stanovnika.
Prigodom promocije, sisački biskup mons. Vlado Košić je, između ostaloga, pozvao sve hrvatske kćeri i sinove da ljubav prema Domovini branitelja Gvozdanskog bude čitavoj Hrvatskoj trajno nadahnuće kako se treba žrtvovati za bližnje, nama danas, ali i novim naraštajima. Istaknuo je i neupitnu činjenicu kako se braniteljima mogu zvati samo oni koji se brane, a ne oni koji napadaju i osvajaju, ruše i ubijaju.

Nakon zagrebačkog predstavljanja ove Monografije, ista će se danas, 10. siječnja predstaviti u prostorijama Sisačke biskupije, a 15. siječnja u župi Svetog Antuna Padovanskog u Čakovcu. U spomen na žrtve Gvozdanskog a u povodu 10. hodočasničkog spomen-pohoda u to mjesto održat će se i koncert “Sjećanje na Gvozdansko” u zagrebačkoj prvostolnici, a dva dana poslije 13. siječnja upriličen će biti jubilarni deseti Spomen-pohod u herojsko Gvozdansko i to baš na dan stradanja hrvatskih junaka davne 1578. godine.

Za Posavinu. org piše: Anto PRANJKIĆ