Anto Pranjkić
Typography

Tijekom rata 1993. godine rijetko je tko znao da na drugoj strani posavskog koridora oko Brčkog nadčovječanskom borbom svoje domove čuvaju pripadnici 108. HVO pješačke biragde. Iako im nitko nije davao šansu da će uspjeti u namjeri sačuvati domove i spriječiti širenje zloglasnog neprijateljskog koridora kroz Posavinu hrabri su branitelji uspjeli sačuvati nekoliko hrvatskih sela.

Na istoku prijeratne brčanske općine malo je selo Boderište odolijevalo neprijateljskim napadajima iz svih oruđa. Među najtežim bitkama spominje se bitka 08. ožujka 1993. godine kada su naprijateljski vojnici uspjeli probiti crtu obrane i ući u selo, ali hrabri branitelji Druge bojne 108. HVO brigade, iako suočeni s gubitkom osmorice suboraca, uz pomoć iz drugih bojni iste brigade i pomoći branitelja iz 215 brdske brigade A BiH Brčko uspjeli su vratiti crtu na početne položaje. Veliki je broj neprijateljskih vojnika poginuo boreći se na tuđoj zemlji. Uništena su oklopna vozila i tenkovi.

 boderiste

Priča iz Boderišta je još zanimljivija zbog činjenice da su tadašnji zapovjednici II. Bojne Ivo Anđelović i 108. HVO brigade general Martin Fančešević optuženi za nečasna djela. No, Sud je svojom odlukom sprao sumnju s časnih i ponosnih branitelja. Bili su optuženi, a branili su se od onih koji su ih napadali. I danas se postavlja pitanje što su srpski vojnici tražili u Boderištu, koje nikada u povijesti čovječanstva nije bilo njihovo?

Boderište je odolijevalo neprijateljima do kraja rata. Zbog velikog broja granata i siline stradanja mjesto je nazvano Mali Vukovar. Ne bez razloga.

Poslije rata mjesto je živnulo. Obnovilo se, ali sve je manje ljudi. Ostali su oni najhrabriji i najodaniji, ali i oni koji su otišli nisu Boderište zaboravili. Dolaze najmanje tri puta godišnje.

Večeras 7.ožujka 2020. je uz procesiju, paljenje svijeća na spomen obilježju u središtu Boderišta i lokalnoj crkvici izgrađenoj neposredno poslije rata služena Sveta misa u spomen na poginule branitelje. Misu je služio ratni župnik Župe Svetog Antuna Padovanskog iz Boća, vlč. Ilija Matanović.

A u spomen na hrabre ratnike sa sjevera Bosne autor ovih redaka napisao je pjesmu, koju su kao dar braniteljima Posavine snimili Božo Piteša i Miki Nopling iz Splita.

Poslušajte pjesmu klikom na donji link
https://www.facebook.com/100006825468200/videos/2583311381906352/?id=100006825468200

Za Posavinu.org piše: Anto PRANJKIĆ