28
Fri, Feb
11 New Articles

Anto Pranjkić
Typography

Uistinu je dojmljivo danas bilo u prostorijama Središnjeg Državnog ureda za Hrvate izvan Domovine u trenutku kada je ravnatelj ove institucije gospodin Zvonko Milas sa svojim najbližim suradnicima Darijem Magdićem i Marijom Pušić pred okupljenim novinarima predstavio jedan od onih projekata koji bi, po svemu sudeći, mogli biti među najvećim razvojnim projektima hrvatskoga naroda u cjelini.

sredisnji ured za hrvate 900

Riječ je o pomno pripremanom Pilot projektu “Registar hrvatskih subjekata izvan Republike Hrvatske”. Radi se o digitalnoj bazi podataka i komunikacijskih mreža, dostupnoj na mrežnoj stranici www.registarhrvataizvanhrvatske.hr, a koja čini strukturirani skup podataka o njegovim upisanim korisnicima odnosno tu se nalaze zapisi o Hrvatima izvan RH kao fizičkim osobama te zapisi o udrugama, organizacijama civilnoga društva, poduzećima, vjerskim organizacijama i drugim vrstama pravnih osoba koje su povezane s Hrvatima izvan RH. Iz gore navedenoga je vidljivo da će korisnici ovoga Registra imati priliku uspostaviti gospodarsku, kulturnu, znanstvenu, sportsku ili drugu vrstu suradnje s Hrvatima iz Domovine i cijeloga svijeta.

Prema riječima ravnatelja ovog ureda Zvonka Milasa poznato je da su Hrvati godinama, što zbog političkih a što zbog ekonomskih razloga iseljavali iz svoje zemlje te kako oni predstavljaju ogromni potencijal za Republiku Hrvatsku.

- Kada govorimo o potencijalu naše globalne hrvatske obitelji moram naglasiti da su Hrvati izvan granica naše domovine snažno vezani uz domovinu, a kroz ovaj projekt želimo još snažnije doprinijeti našem zajedništvu, kazao je Milas i posebno apostrofirao važnost zajedništva kao jednog od temeljnih načela opstanka i razvitka pogotovo kroz ovakve projekte:

- Registar kao posebna mrežna stranica dizajnirana u obliku digitalne baze podataka otvara mogućnost uspostave gospodarske, znanstvene, kulturne, sportske i svake druge suradnje. Upravo registracijom i izradom zapisa u registru svi postajemo dijelom globalne Hrvatske te promičemo umrežavanje hrvatskog naroda diljem svijeta, kazao je Milas i pozvao sve potencijalne korisnike da se registriraju, potom prijave te izrade zapis za fizičku ili pravnu osobu popunjavanjem odgovarajućeg obrasca.sredisnji ured za hrvate 1024

Između ostaloga, gospodin Milas istakao je ovom prigodom nedavne uspjehe hrvatskih nogometaša a posebno proglašenje Luke Modrića najboljim nogometašem svijeta te pozvao da upravo na krilima entuzijazma i hrvatskoga zajedništva koristeći sve prednosti koje pruža Registar hrvatskih subjekata izvan RH krenemo malim koracima virtualnog prostranstva u ostvarenju mjera i politika Vlade RH i hrvatskoga naroda u cjelini.

Pregledavajući mrežnu stranicu www.registarhrvataizvanhrvatske.hr možemo zaključiti kako je gotovo tri i pol milijuna iseljenih i Hrvata koji žive izvan domovine ovim projektom dobilo priliku biti još više međusobno povezani. Registar je jedinstvena prigoda da Hrvat koji živi bilo gdje u svijetu ima informaciju na hrvatskom, engleskom, njemačkom i španjolskom jeziku. Današnjim danom započela je službena kampanja Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan domovine a koja će se nastaviti korištenjem različitih komunikacijskih kanala, a tu se uključuje i predstavljanje registra u televizijskim i radijskim programima RH i u inozemstvu te putem interneta a uz asistenciju kontaktnih centara RH, krovnih i sektorskih udruga i institucija Hrvata izvan RH, članova Savjeta Vlade RH, mreže hrvatske katoličke misije kao i drugih institucija.

Za GIP piše Anto PRANJKIĆ