Anto Pranjkić
Typography

U organizaciji Hrvatske Matice Iseljenika održan je, 24. po redu, znanstveni skup Forum hrvatskih manjina, s ciljem kako bi predstavnici manjina prezentirali ono što je njima važno u zajedničkoj razmjeni mišljenja i iskustava. Središnja tema skupa, a prema riječima ravnatelja Hrvatske Matice Iseljenika prof. Mije Marića jeste hrvatski jezik jer u njemu leži naš identitet.

Piše: Anto PRANJKIĆ

Ovogodišnji Forum bio je prigoda kako bi se pokrenule rasprave o problemima potiskivanja jezika i dijalekata malih skupina, kao što su hrvatske manjine, a u sklopu velike globalizacije koja je već zaokupila svijet i mnogo utječe na sveopću raznolikost i održivost, pa tako djeluje i na jezik.nacionalne manjine

Zanimljivo je bilo poslušati stanje o očuvanju hrvatskog jezika u zemljama kao što su: Austrija, Crna Gora, Češka, Italija, Mađarska, Makedonija, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Srbija. Na primjer, u Srbiji je, a prema riječima  koordinatora za sport i omladinu u Hrvatskom kulturnom centru u Novom Sadu Ivana Horvata, sada najvažnije podsjetiti na imena i velikane koji su bitni za povijest. Moliški Hrvati pak sada se bore s nedostatkom nastave na hrvatskom jeziku, koji je nestao zatvaranjem škola a zbog malog broja učenika.

Skupu se obratio i državni tajnik Zvonko Milas koji je istaknuo kako su sva hrvatska nariječja, svi idiomi i svi mjesni govori, bez obzira na to služe li se njima Hrvati koji žive unutar ili izvan granica Republike Hrvatske, integralan i iznimno važan dio hrvatskoga jezika.  Državni tajnik je podsjetio na prošlogodišnju odluku  Vlade kojoj je osnovano Vijeće za učenje i poučavanje hrvatskoga jezika.

Za Posavinu.org piše Anto PRANJKIĆ